Faillissement taxibedrijf: ‘Boetedraagkrachtrapport was nattevingerwerk’

De RA die eind 2011 in opdracht van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) - inmiddels Autoriteit Consument & Markt (ACM) - heeft beoordeeld of Bios niet failliet zou gaan als dit Rotterdamse taxibedrijf een boete zou krijgen wegens kartelvorming, heeft zijn werk niet goed gedaan.

Zaaknr. 18/668

Zijn rapport ontbeert ‘een deugdelijke grondslag’, betoogde Barent ten Doesschate, de advocaat van Bios, vrijdagmorgen bij de Accountantskamer.

De NMa wilde Bios een boete opleggen van acht ton euro. De accountant, werkzaam bij Grant Thornton, concludeerde dat het bedrijf er financieel ‘matig’ voor stond, maar dat een faillissement niet aannemelijk was.

De RA baseerde zich daarbij onder meer op de kredietfaciliteit van Bios. De debiteurenportefeuille, die ultimo 2010 8,1 miljoen euro bedroeg, was volgens hem voldoende voor zo’n vijf ton euro extra krediet.

Een conclusie die de accountant op basis van de beperkte informatie waarover hij beschikte, nooit had mogen trekken, meende Ten Doesschate. De cijfers waarop hij zich baseerde waren bovendien van 2010 en dus verouderd. Daarnaast was hij niet op de hoogte van de afspraken tussen Bios en de bank. Daar had hij bij het taxibedrijf naar moeten vragen, aldus Ten Doesschate. Van ‘ongebruikte kredietruimte’ was volgens de advocaat sowieso geen sprake. “We praten hier niet over een rekening-courant krediet.”

Volgens de accountant zit de zaak anders in elkaar. Bij een boetedraagkrachtopdracht heeft de accountant geen verplichtingen tot hoor en wederhoor noch om extra stukken op te vragen, bepleitte Anastasia Sakazanova, zijn advocate. “De accountant hoeft zich louter te baseren op de stukken die hij van de NMa krijgt. Als Bios zoveel waarde hechtte aan de kredietovereenkomst, had het bedrijf die zelf moeten zoveel aanleveren.”

Dat ging Ten Doesschate duidelijk te ver. “Ik ken geen enkele procedure waarbij je op voorhand tot zes cijfers achter de komma moet anticiperen op eventuele vragen. Dat kun je niet van een ‘slachtoffer’ van de ACM verwachten,” riposteerde de Bios-advocaat

De accountant ontkende ook dat hij destijds over onvoldoende relevante stukken beschikte. Behalve de jaarrekening 2010, was er ook een conceptjaarrekening 2011 en een prognose voor 2012, vertelde hij. In 2010 schreef Bios weliswaar rode cijfers, maar voor de twee jaren daarna werd bij elkaar 1,2 miljoen euro winst voorzien.

Dat klopt, reageerde Ten Doeschate, die daartegen inbracht dat er eind 2011 een negatief eigen vermogen was van 2,4 miljoen euro. 

Bios en de accountant troffen elkaar vrijdag niet voor het eerst bij de tuchtrechter. Het taxibedrijf diende al in 2014 een klacht in omdat de RA niet wilde prijsgeven wat precies de opdracht was geweest die de NMa hem in 2011 had verstrekt. De accountant beriep zich daarbij op zijn geheimhoudingsplicht. Die klacht werd ongegrond verklaard.

In 2016 volgde een tweede klacht. Dit keer richtte Bios zijn pijlen op de inhoud van het rapport. De tuchtrechters verklaarden die klacht niet ontvankelijk, omdat het taxibedrijf daarmee ‘handelde in strijd met het beginsel van concentratie van klachten, zoals dat in een behoorlijke tuchtprocedure past.’ Bios had deze klacht bij de eerste zaak in 2014 moeten inbrengen. De onderneming stapte daarop naar het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Dat verwees de zaak terug naar de Accountantskamer.  

De uitspraak: Waarschuwing voor accountant Grant Thornton

Auteur: Jan Smit/Juridisch Persbureau Zwolle

Lees ook: Alternatieve jaarrekening 'vol foute cijfers'

Gerelateerde artikelen