Faillissement Big Bazar: eigenaar aansprakelijk
De bestuurder van het bedrijf achter de omgevallen winkelketen Big Bazar is door de curatoren aansprakelijk gesteld. Dat staat in het vijfde faillissementsverslag. Eigenaar Heerke Kooistra kocht de keten in 2021, die vorig jaar failliet werd verklaard na financiële problemen en steeds meer klachten over onbetaalde rekeningen.
- Bij een faillissement kan ook de ondernemer persoonlijk aansprakelijk worden gesteld
- Dat is het geval bij het faillissement van Big Bazar
- De ondernemer zou fouten hebben gemaakt in aanloop naar het bankroet
- Daardoor moet hij mogelijk 45 miljoen euro betalen
De aansprakelijkheid zelf staat nog niet vast, omdat de bestuurder zich nog kan verweren, zegt een van de curatoren tegen het Financieele Dagblad. Volgens die krant impliceert de zet van de curatoren dat zij vinden dat Kooistra fouten heeft gemaakt in de periode voorafgaand aan het faillissement, waardoor hij mogelijk moet opdraaien voor een tekort van zo’n 45 miljoen euro.
De bestuurder van Big Bazar is bovendien zelf bankroet. In het volgende faillissementsverslag wordt mogelijk meer bekend over de aansprakelijkheidsstelling.
De rechtbank in Amsterdam verklaarde Big Bazar vorig jaar september failliet. De koopjesketen kwam destijds naar eigen zeggen in de problemen door de forse prijsstijgingen in de winkelstraat, waardoor klanten minder gingen uitgeven. De eigenaar hoopte een bankroet te voorkomen door verlieslatende winkels te sluiten. De keten wilde in de zomer van 2023 een schuldenexpert laten aanwijzen om orde op zaken te stellen. Door boze verhuurders en leveranciers ingediende aanvragen voor een bankroet kwamen daardoor telkens in de wacht te staan Op het moment van faillissement had Big Bazar meer dan honderd winkels.