Factsheet Ketenaansprakelijkheid voor loon

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de factsheet ‘Ketenaansprakelijkheid voor loon (Informatie voor werkgevers en opdrachtgevers)’ gepubliceerd. In deze factsheet staat op hoofdlijnen wat ketenaansprakelijkheid voor loon is en wanneer opdrachtgevers, werkgevers en werknemers ermee te maken krijgen.

Ook staat erin wanneer werknemers een opdrachtgever aansprakelijk kunnen stellen en hoe opdrachtgevers aansprakelijkheid kunnen voorkomen.

De ketenaansprakelijkheidsregeling geldt per 1 juli 2015. Wanneer een bedrijf een opdracht geeft aan een ander bedrijf, en dat bedrijf zet personeel aan het werk om de klus op te knappen, ontstaat een keten. Alle schakels in de keten zijn samen verantwoordelijk voor het loon van de werknemers in die keten. Krijgen die hun loon niet? Dan kunnen zij iedere schakel aansprakelijk stellen voor de betaling van hun loon. Dat heet ketenaansprakelijkheid voor loon.

Wanneer geldt de ketenaansprakelijkheid?
• Als er een keten is van bedrijven die ieder een deel van een werk of opdracht uitvoeren. Dit kunnen ook buitenlandse bedrijven zijn.
• Als de schakels van de keten opdrachtovereenkomsten of aannemingsovereenkomsten sluiten voor de uitvoering van dat werk of die opdracht.
• Als de werknemers die het uiteindelijke werk doen hun loon niet (volledig) ontvangen.

Wanneer geldt de ketenaansprakelijkheid niet?
• Bij koopovereenkomsten. Bijvoorbeeld voor de levering van kantoorartikelen.
• Als zzp’ers het uiteindelijke werk doen.
• Als een particulier een bedrijf inhuurt om werk te doen.

 

Update Loonheffing en Werkkostenregeling in één dag
Bent u op zoek naar tips en actualiteiten op het gebied van loonheffingen en werkkostenregeling? Volg dan de eendaagse cursus Actualiteiten Loonheffing & Werkkostenregeling. Ontvang talloze tips en voorkom direct onnodige risico’s en torenhoge naheffingen. Meld u nu aan.


  
Gerelateerde artikelen