EY wil accountancy en advies splitsen

De verwachting is dat ook andere grote kantoren de accountancy afsplitsen.

EY werkt wereldwijd aan een splitsing van zijn audit- en adviesactiviteiten. Een op audits gericht bedrijf wordt gescheiden van de rest van het bedrijf. Het nieuwe accountantsbedrijf zou dan experts zoals fiscalisten aannemen om de controles te ondersteunen. 

Volgens de Financial Times is er geen snel besluit te verwachten en wordt het evenmin een snel doorgevoerde operatie. De senior partners zouden nog bezig zijn om de knoop door te hakken. Ook nationale lidfirma’s moeten akkoord gaan. Onbekend is ook welke van de diensten na de splitsing verdergaat onder de naam EY.

De splitsing moet een einde maken om de voortdurende spanningen over de verwevenheid tussen de accountants- en de adviesdiensten binnen het kantoor. Naast accountancy bieden grote kantoren ook consultancy, belastingadvies en dealadvies.

Afgelopen maand haalde een grote belegger uit naar de grote accountantskantoren over de nauwe relatie tussen accountancy en advies. Bedrijven die boekhoudkundige kronkels willen goedpraten, huren vaak consultants in die opereren onder het vaandel van een groot accountantskantoor, aldus Carson Block van Muddy Waters Capital.

“In een dubieus onderzoek concluderen die dan dat er sprake is van vrijstelling in plaats van mismanagement. Investeerders gaan er vaak ten onrechte van uit dat deze beoordelingen volgens dezelfde standaards worden uitgevoerd als accountantcontroles.”

Een afsplitsing van de accountancy is niet helemaal een nieuw geluid bij EY. In 2018 riep Mark Weinberger, de toenmalige CEO, al op om de big four op te splitsen vanwege zorgen over een gebrek aan concurrentie.

Begin deze eeuw stootten de big four ook hun adviesdiensten af, na de ineenstorting van het Amerikaanse energiebedrijf Enron in 2001. Dat echec leidde tot de ondergang van accountant Arthur Andersen, waarna de big five veranderden in de big four.

De FT verwacht dat bij een splitsing van EY de andere grote kantoren (Deloitte, KPMG, PwC) zullen volgen. “We moeten allemaal onze positie herzien”, zo citeert de FT een anonieme senior partner van een ander kantoor. “We beseffen dat het vak gaat veranderen.”
 

Gerelateerde artikelen