EY waarschuwt voor pensioenoptimisme 

Rentes zijn nog te laag en ook inflatie gooit roet in het eten.

Het is nog maar de vraag of en hoeveel pensioenfondsen volgend jaar daadwerkelijk de pensioenen kunnen verhogen. Ondanks het feit dat diverse grote fondsen hard op weg zijn hun dekkingsgraden op het niveau te krijgen waarop zij meer kunnen uitkeren aan deelnemers, kan de nog altijd lage rente in combinatie met de torenhoge inflatie roet in het eten gooien. Indexeren is nog niet zo simpel als geschetst, waarschuwt EY.

Pensioenfondsen mogen hun pensioenuitkeringen verhogen als hun buffers hoger zijn dan een bepaald vereiste. Als er 110 procent meer geld in kas zit dan nodig, mogen de pensioenen van hun deelnemers deels gaan verhogen en per fonds vanaf gemiddeld 125 tot 135 procent zelfs helemaal. Onder het verlichte regime liggen die grenzen zelfs nog iets lager.

Hoewel de malaise op de beurs blijft aanhouden, heerst door de oplopende rentes een jubelstemming over de kans dat gepensioneerden er volgend jaar eindelijk wat bij krijgen. Maar Tim Burggraaf van het EY pensioenteam wijst erop dat de rentes weliswaar stijgen, maar desondanks nog altijd lager zijn dan normaal. Om te indexeren moeten pensioenfondsen ook nog eens rekening houden met de inflatie en de naderende overgang op het nieuwe pensioenstelsel.

(ANP)
 

 

Gerelateerde artikelen