EY voor 1 miljard aangeklaagd in Zwitserland 

EY is in de problemen gekomen door het faillissement van Zeromax, een handelsconglomeraat dat in Zwitserland was gevestigd. Hoewel het bedrijf al failliet ging in 2010, is het nu EY dat in de schijnwerpers staat. De accountant zou goedkeurende verklaringen af, ondanks grootschalig financieel gerommel bij Zeromax. 

Het Amerikaanse hedgefonds Lion Point Capital heeft EY nu aangeklaagd in Zwitserland om deze kwestie. Het bedrijf eist een miljard dollar schadevergoeding van EY. De accountants van EY zouden hebben verzuimd om alarm te slaan over enorme aankopen van juwelen door Zeromax en onregelmatige offshore-transfers die het failliete bedrijf zou hebben uitgevoerd.

Zeromax was weliswaar in Zwitserland gevestigd, maar deed vooral zaken in Oezbekistan. Daar was hij actief in een breed scala van activiteiten, variërend van textielverwerking tot gaswinning. Zeromax was voor de ondergang goed voor tien procent voor het bruto binnenlands product van het land. 

Toen het bedrijf over de kop ging in 2010 zuchtte Zeromax met een schuld van 5,6 miljard Zwitserse franks (6,1 miljard dollar). Het is het op een na grootste faillissement in Zwitserland, na Swissair dat in 2001 over de kop ging.

Dat details over het faillissement en de afhandeling daarvan nu pas bekend worden, komt door de complexe structuur Zeromax, met een ondoorzichtig netwerk van offshore-holdings. Na het faillissement bleef EY nog drie jaar aan als accountant van Zeromax, zonder ooit nog een controleverklaring af te geven over een jaarrekening.

Volgens de Financial Times, dat documenten inzag over het faillissement van Zeromax, hebben honderden Europese crediteuren –nog steeds miljarden dollars tegoed van het Zwitserse conglomeraat.

EY weigerde vragen van de Financial Times te beantwoorden over haar rol bij het controleren van de rekeningen van Zeromax.

Gerelateerde artikelen