EY verdient tien miljard extra zonder accountants
Het afsplitsen van accountancy kan de adviespoot van EY tien miljard dollar extra omzet opleveren. Het bedrijf is dan verlost van belangenconflicten die vergaande samenwerking met grote techbedrijven in de weg staan.
Dat zegt Carmine Di Sibio, bestuursvoorzitter van EY Global in een interview met de Financial Times. Het interview komt aan de vooravond van een bespreking in New York over de splitsing van het kantoor. De uiteindelijke beslissing wordt volgens Di Sibio verwacht binnen een paar weken. Het plan is pikant, vooral omdat de andere grote kantoren (Deloitte, KPMG, PwC) al hebben laten te weten niet over te gaan tot een splitsing.
Volgens Di Sibio is de combinatie van advies en accountancy vooral gunstig voor de accountantstak van het bedrijf. De combinatie heeft EY een schaal en gewicht gegeven die de accountants in staat stelden om bij grote partijen aan boord te komen. EY controleert de rekeningen van grote techbedrijven als Amazon, Google, Oracle, Salesforce en Workday.
Maar voor de adviestak is dit werk een blok aan het been, omdat die geen allianties mag aangaan met deze bedrijven. Dit vanwege regels die belangenverstrengeling uitsluiten tussen controle en advies.
Als voorbeeld verwees Di Sibio naar een samenwerkingsverband tussen EY en het techbedrijf Anaplan. Die samenwerking was goed voor 200 miljoen euro omzet voor EY. Maar deze alliantie klapte toen Anaplan werd overgenomen door private equity-onderneming Thoma Bravo, waarvan de boeken gecontroleerd worden door EY-accountants. Volgens Di Sibio zijn soortgelijke overeenkomsten met techbedrijven diverse keren op de klippen gelopen vanwege regels tegen belangenverstrengeling.
Volgens Di Sibio zijn dit soort samenwerkingsverbanden met techbedrijven echter de sleutel tot lucratieve adviescontracten, zoals voor cloudprojecten om IT-systemen bij bedrijven te moderniseren. Dit soort activiteiten kan EY jaarlijks vijf tot tien miljard dollar extra opleveren, stelt Di Sibio.
Dit is een heel ander geluid dan tien jaar geleden, toen EY nog bezwoer dat controle en advies onafscheidelijk waren. Maar toen wisten we nog niet hoe belangrijk cloudtechnologie en samenwerking met technologiebedrijven zouden worden voor EY, zei Di Sibio.
Volgens Di Sibio is een splitsing van EY ook beter voor de accountants. Die kunnen volgens hem bij een splitsing uitbreiden naar bedrijven waar de adviestak aan boord is. Na de splitsing is er namelijk geen sprake meer van belangenverstrengeling. Bovendien kan de afgesplitste accountancy volgens de bestuursvoorzitter snel groeien door een nieuwe adviespoot op te bouwen.
Hij voegt eraan toe dat ook andere grote kantoren er niet aan ontkomen om de hun adviespraktijken los te koppelen van de accountancy.
Een beslissing over de splitsing moet worden goedgekeurd door de partners in elk van de nationale lidfirma's van EY. Volgens Di Sibio gebeurt dit hoogstwaarschijnlijk in oktober of november.
Mocht de verzelfstandigde adviestak naar de beurs gaan, dan gebeurt dat waarschijnlijk niet voor het najaar van 2023.