EY: universiteiten steeds afhankelijker van leningen

Rode cijfers tasten het eigen vermogen en liquide middelen aan.

Voor het eerst sinds jaren sluiten veertien onderzochte universiteiten gezamenlijk hun jaar per saldo af met een verlies van in totaal ruim honderd miljoen euro. Dat is over 2023. Dit jaar zal het verlies oplopen tot ruim een kwart miljard euro. Financiële gaten worden gedekt door steeds meer te lenen. Van een dikke miljard euro in 2023 gaat het naar 1,61 miljard euro in 2026.

  • Universiteiten blijven tot 2026 in de rode cijfers zitten
  • De omzet stijgt gestaag, maar de kosten stijgen nog harder
  • Het eigen vermogen en de liquide middelen slinken
  • Universiteiten dekken de gaten door steeds meer te lenen
  • In 2026 gloort er weer een beetje winst dankzij bezuinigingen

Dit komt naar voren uit de EY Onderwijsbarometer, waarvoor EY de jaarverslagen van de veertien universiteiten heeft onderzocht. De omzet stijgt jaarlijks en zal dat blijven doen., van 989 miljoen afgelopen boekjaar tot 10,5 miljard euro in 2026. Maar de kosten stijgen nog harder.

Vooral in 2026 nemen volgens de analyse van EY de leningen sterk toe, met meer dan driehonderd miljoen euro. In een vooruitblik zegt EY dat de universiteiten pas in 2026 weer zwarte cijfers zullen schrijven, met een dikke tien miljoen euro. Dit gaat gepaard met noodzakelijke bezuinigingen waar universiteiten al mee zijn begonnen.

(tekst loopt door onder het blok)

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

In het algemeen concludeert EY dat de verliezen zijn veroorzaakt door een sterke toename van de personeelskosten en stijging van de huisvestingslasten. Uit de analyse van EY komt naar voren dat de rode cijfers over 2023 gepaard gaan met een dalend aantal studenten. Dit jaar en de komende jaren stijgen de aantallen studenten weer gestaag, zo voorziet EY. Het zullen er in 2026 bijna elfduizend meer zijn dan de 368.509 van dit jaar.

Het gevolg van de rode cijfers is dat de universiteiten interen op hun eigen vermogen. Dat slinkt van in totaal vier miljard euro in 2023 naar 3,62 miljard in 2025. Het jaar daarop is een minieme stijging. Ook de liquide middelen staan onder druk: van 2,77 miljard euro naar 1,55 miljard euro in 2026.

EY heeft geen financiële prestaties per universiteit bekendgemaakt. Wel zegt EY in een toelichting op Radio 1 dat er vier universiteiten zijn die het beter doen dan de anderen. Maar, zo benadrukt EY daarbij, de omstandigheden verklaren de verschillen. Het onderzoek betreft uitsluitend universiteiten die met publiek geld worden gefinancierd. Private universiteiten zoals Nyenrode zijn niet meegenomen, net zo min als gespecialiseerde instellingen als de theologische universiteiten.

Bijbanen hoogleraren accountancy voor iedereen zichtbaar

 

 

Gerelateerde artikelen