EY: steeds meer zorgaanbieders lijden verlies

Aantal zorgaanbieders in de rode cijfers verdubbeld tot 282.

Het gemiddelde rendement van de zorgaanbieders is in 2022 fiks gedaald ten opzichte van een jaar eerder, van 1,9 naar 1,1 procent en van 1494 naar 872 miljoen euro. Mogelijk komt het, als alle gegevens definitief verrekend zijn, zelfs nog beneden de 1 procent uit. Het aantal aanbieders in de rode cijfers is tegelijk meer dan verdubbeld, naar 282, en ook dat kunnen er nog meer worden. Dat zijn enkele conclusies van advies- en accountancyfirma EY, dat weer de jaarlijkse Barometer Nederlandse Gezondheidszorg samenstelde.

De kredietwaardigheid is in het geding, aldus EY, al wordt voor faillissementen niet zo gevreesd. De barometer is een analyse van de resultaten van 785 in Nederland werkende zorgaanbieders, samen goed voor bijna 79,5 miljard euro aan opbrengsten. Er zijn flinke verschillen onderling. "Ziekenhuizen hielden het hoofd in 2022 nog goed boven water. Maar de geestelijke gezondheidszorg en de langdurige zorg hadden het zwaar te verduren", aldus Rob Leensen van EY. Het aantal zorgaanbieders in de rode cijfers nam vooral toe in de geestelijke gezondheidszorg en de ouderenzorg.

Met name hogere kosten door de inhuur van externen speelt een rol: die steeg van 7,8 naar 8,7 procent. Ook stijging van rente, bouwkosten en huren eisten volgens EY hun tol bij de financiële verslechteringen, net als aflopende coronacompensatiemaatregelen. "Het is duidelijk dat corona een enorme impact heeft gehad op de kredietwaardigheid", zegt Ralph Poulssen van EY.

Hij ziet de toekomst met zorg tegemoet en houdt er rekening mee dat "minder investeerders geïnteresseerd zijn in het verstrekken van financiering. Het gemak waarmee elke individuele zorgaanbieder tegen acceptabele voorwaarden geld kon aantrekken, is verleden tijd." De firma noemt als voorbeeld een verouderd verpleeghuis waar de cliënten nog met zijn tweeën op een kamer bivakkeren en dat dringend moet renoveren. De bank trok zich na twee jaar rode cijfers terug uit de klus.

EY waarschuwt er bovendien voor dat zorgaanbieders om de inkomsten maar productie willen blijven draaien en bedden willen vullen, terwijl mensen en samenleving daar lang niet altijd mee gediend zijn. Er moet juist meer preventie komen.

Ook moet er mogelijk naar het ingewikkelde stelsel, de keuzevrijheid en de hoge eisen worden gekeken, vinden ze bij EY. De zorg moest misschien in plaats van altijd een 8 of een 9 misschien ook eens een 7 mogen krijgen, zo is de gedachte.