EY staakt splitsing na machtsstrijd met accountants
EY heeft zijn plan om in tweeën te splitsen gepauzeerd. De aanleiding is hoog opgelopen onenigheid tussen accountants en de adviespraktijk over de overgang van de belastingpoot naar het te verzelfstandigen adviesbedrijf. Het plan om te splitsen moet terug naar de tekentafel, zo zouden partners van EY te horen hebben gekregen.
Volgens de Financial Times verzetten accountants binnen het bedrijf zich met hand en tand tegen de overgang van de belastingpraktijk naar de adviespoot. Volgens het plan zou de belastingtak worden losgeweekt van de accountantspraktijk.
Al eerder was bekend dat een deel van de belastingconsulenten bij de accountantstak zouden blijven na de splitsing. Zonder fiscale expertise wordt het moeilijk voor EY om zich als Big Four te handhaven op de markt. Amerikaanse partners van de accountantstak eisen dat ook belastingpraktijken van buitenlandse EY-kantoren bij de accountancy worden gevoegd. Dit is nodig om internationale opdrachten te kunnen uitvoeren.
De kwestie speelt vooral in de VS, waar EY 40 procent van de mondiale omzet boekt. Gisteren zou Julie Boland, die EY leidt in de VS, Amerikaanse partners telefonisch op de hoogte hebben gesteld van het uitstel van Project Everest, zoals de operatie officieel heet.
Het splitsen van EY was bedoeld om de adviespraktijk te verlossen van de regelgeving voor accountants die strenge voorwaarden stelt over de combinatie van controle en advies.
De stemming door de 13.000 partners van EY over de splitsing is al een paar keer uitgesteld. Die had nu in april moeten plaatsvinden in 75 landen, onder andere in Nederland.
De Amerikaanse EY-voorzitter Boland is nog altijd voorstander van de splitsing, bericht de Financial Times. Maar volgens de krant is het niet duidelijk hoe het verder moet nu de onenigheid zo groot is.
EY heeft een verklaring uitgegeven over de stand van zaken. “Als onderdeel van onze beraadslaging en due diligence in verband met de voorgestelde transactie, zijn we een dialoog aangegaan met de grootste lidfirma's van het EY-land om de definitieve vorm van de transactie te bepalen”, zo luidt de toelichting.
“Deze transactie is complex en zal de routekaart zijn voor de hervorming van het beroep, dus het is belangrijk dat we dit goed doen. We blijven ons inzetten voor de strategische grondgedachte die ten grondslag ligt aan Project Everest en zijn van mening dat een deal kan en moet worden gesloten.”