EY realiseert omzetgroei van 5% in Nederland

EY realiseerde het afgelopen boekjaar, dat loopt van 1 juli 2014 tot en met 30 juni 2015, een omzet van € 710 miljoen in Nederland. Dit is een stijging van 5% ten opzichte van vorig boekjaar (€ 674 miljoen). Door met name de toename van het aantal medewerkers en inhuur van derden zijn de operationele kosten toegenomen met 5% naar € 556 miljoen. De winst stijgt in lijn hiermee van € 138 miljoen in 2013/2014 tot € 147 miljoen in 2014/2015 (+6%).

Deze groeicijfers zijn in lijn met de ambitie van EY. Marcel van Loo, Managing Partner van EY in Nederland: ‘Dit jaar hebben wij weer vele nieuwe collega’s mogen verwelkomen en laten wij een mooie stijging in omzet zien. Vorig jaar stonden wij door de aanpassingen in de accountancywetgeving voor de rotatiegolf, die niet alleen een effect heeft op onze Assurancepraktijk, maar ook op onze andere service lines: Tax, Advisory en TAS (Transaction Advisory Services).’

Groei in alle service lines

De omzetstijging is terug te zien in alle service lines. De omzet van Assurance is met € 8 miljoen (+3%) toegenomen tot € 297 miljoen. Deze service line bleef hiermee de grootste. De omzetstijging is onder meer tot stand gekomen door een stijging van het aantal gefactureerde uren, onder invloed van de verplichte kantoorrotatie en een nog scherpere focus op kwaliteit.

Tax zag de omzet met € 12 miljoen (+5%) toenemen tot € 253 miljoen, een solide resultaat hoewel deze service line het effect voelde van een aarzelende economie en van de verplichte kantoorrotatie die ertoe leidde dat een aantal opdrachten werd beëindigd. De van oudsher sterke internationale belastingadviespraktijk groeide en ook Holland van Gijzen, met wie EY Belastingadviseurs een strategische alliantie heeft, kende een goed jaar.

Bij Advisory groeide de omzet met € 8 miljoen (+9%) tot € 97 miljoen. Hoewel ook hier een aantal bestaande relaties door de kantoorrotatie beëindigd moest worden, is deze service line succesvol geweest in het binnenhalen van nieuwe opdrachten en nieuwe cliënten. Ook heeft EY het afgelopen jaar een tweetal overnames gedaan binnen deze service line (Centre en CFORS) waardoor de dienstverlening verder werd uitgebreid.

TAS herstelde zich ten opzichte van vorig jaar dankzij een aantrekkende markt van overnames met een omzetstijging van € 7 miljoen (+23%). Hiermee kwam TAS uit op een omzet van € 37 miljoen. Het resterende bedrag van € 26 miljoen wordt gerealiseerd door Corporate Business Services (overig inkomen) die een stijging van € 1 miljoen (+4%) realiseerde.

Meer medewerkers

De gemiddelde personeelsbezetting bedroeg 3.731 fte’s, waarvan 229 partners (vorig jaar 3.504 fte’s, 224 partners). Het gemiddeld aantal client serving-medewerkers steeg met 223 fte’s ofwel 8% als gevolg van de kwaliteitsprogramma’s en de groei van de vraag naar onze dienstverlening. Ieder jaar meet EY de betrokkenheid van zijn medewerkers. Deze is ten opzichte van het voorafgaande boekjaar gestegen van 72% naar 78%.

Kwaliteitsverbetering als gemeenschappelijke uitdaging

Marcel van Loo: ‘Fundamentele kwaliteitsverbetering en de weg die onze organisatie daarin aflegt, vraagt veel van onze medewerkers. Zo hebben onze medewerkers gemiddeld 143 uren aan training en ontwikkeling besteed, resulterend in een totaal van 532k trainingsuren. De kosten voor learning and development zijn dit boekjaar met 21% gestegen tot € 11,5 miljoen. Ondanks de werkdruk geeft de toegenomen betrokkenheid van onze medewerkers ons als bestuur het vertrouwen dat kwaliteit een zaak is van ons allemaal.’

Uitdagingen

Marcel van Loo: ‘Het komende jaar blijft een jaar vol uitdagingen. Het verwelkomen van veel nieuwe cliënten kost extra inspanningen. De werkdruk zal daardoor onverminderd hoog blijven. Daarbij zullen we kwaliteit uiteraard te allen tijde bewaken. De komende jaren blijven in het teken staan van verdere kwaliteitsverbetering en cultuurverandering, het vinden van de juiste mensen en het in gesprek blijven met onze stakeholders.’

• Jaarverslag EY

Gerelateerde artikelen