EY: Hoger rendement zorgaanbieders is geflatteerd
De stijging van het rendement in 2023 van zorgaanbieders in Nederland is geflatteerd. Die is grotendeels veroorzaakt door bijzondere baten. Ook heeft een aantal zorgaanbieders de resultaten nog niet gedeponeerd. Van 65 zorgaanbieders ontbreken de cijfers. Naar verwachting zullen zij -net als vorig jaar- zorgen voor een daling van de resultaten.
- Het ging in 2023 ogenschijnlijk financieel iets beter in de zorg
- Maar bijzondere baten verhullen dat de rode cijfers toenemen op de bedrijfsvoering
- Zorginstellingen die nog niet gedeponeerd hebben, scoren gemiddeld slechter
- Volgend jaar worden de werkelijke zorgen in de sector pijnlijk duidelijk
Dit stelt EY op basis van de meest recente EY Barometer Nederlandse Gezondheidszorg. EY heeft hiervoor de tot juli 2024 gedeponeerde resultaten van 768 zorgaanbieders over het boekjaar 2023 geanalyseerd. In totaal vertegenwoordigen zij ruim 83 miljard euro aan bedrijfsopbrengsten.
EY verwacht dat het aantal instellingen dat rode cijfers schrijft over 2023 zal oplopen richting 250, zo’n dertig procent van alle zorgaanbieders uit. Het aantal zorgaanbieders met rode cijfers is nu al hoger is dan in 2019 en 2020 toen het rendement vergelijkbaar was met dat van 2023.
EY verwijst naar de barometer van vorig jaar, waarin het rendement met een procentpunt daalde. Nu ziet EY een gemiddeld rendement van anderhalf procent in de zorg, maar EY-partner Rob Leensen noemt dit resultaat “zeer opmerkelijk”.
“Met name omdat de EBITDA-marge met slechts 0,1 procentpunt is gestegen ten opzichte van het dramatische jaar 2022. Het verschil tussen het ogenschijnlijk betere rendement en de nauwelijks toegenomen EBITDA-marge wordt veroorzaakt door lagere kapitaallasten, nagekomen baten en hogere rentebaten.”
(tekst loopt door onder het blok)
De kapitaallasten laten in de zorg al jarenlang een daling zien en die zet door, wederom met 0,2 procentpunt. Daarnaast zijn er nagekomen baten (0,2 proentpunt) en van de rentebaten: de vergoeding op liquiditeiten en deposito’s. Jarenlang waren die baten er niet, vorig jaar een klein beetje en in 2023 genoeg om het rendement met 0,2 procentpunt te laten stijgen.
(tekst loopt door onder het blok)
Door de lichte stijging van de EBITDA en de behaalde omzetgroei is de rating van de Nederlandse gezondheidszorg terug op het oude niveau van bbb-, stelt EY. Hierdoor kan de zorgsector weer als ‘kredietwaardig’ worden beschouwd. EY betwijfelt echter of deze rating houdbaar is. Door late deponeringen zal de gemiddelde EBITDA lager zal uitvallen. En omdat er in 2024 minder sprake zal zijn van nagekomen baten, zal ook de omzetgroei en daarmee EBITDA volgend jaar lager uitvallen.
Een andere indicator voor de slechte financiële situatie van de zorgsector is de toename van het aantal zorgaanbieders onder verhoogde bewaking van het Waarborgfonds voor de Zorg. Eind 2023 waren dat er 27, ten opzichte van 25 een jaar eerder.