EY: Geen niet-accountants in bestuur NBA

EY is tegen het voorstel om niet-accountants op te nemen in bestuur van de NBA. EY ziet niet in hoe een niet-accountant een afspiegeling kan zijn van het accountantsberoep.

Dit schrijft EY in een reactie op de voorstellen van NBA-bestuur om de governance van de beroepsorganisatie te vernieuwen.

EY: “Wij kunnen ons goed vinden in het voorstel om het aantal bestuursleden terug te brengen. In het NBA voorstel is opgenomen dat ook niet accountants in het bestuur worden opgenomen. Het is naar onze mening wel de vraag in hoeverre het opnemen van niet-accountants in het bestuur zich verdraagt met Wab artikel 12 lid 6 dat aangeeft dat “Het bestuur bevordert dat het bestuur een evenwichtige afspiegeling van de accountantsberoepsgroep vormt, waarin de verschillende categorieën accountants naar de aard van hun werkzaamheden in het bestuur zijn vertegenwoordigd”. Wij zien niet in hoe een niet-accountant een afspiegeling kan zijn van het accountantsberoep.”

Wat betreft het toezicht op het bestuur zou EY voorstander zijn van het installeren van een raad van commissarissen (rvc) waar wel niet-accountants zitting in kunnen (en dienen te) hebben. EY: “In een tijd waarin de OOB kantoren inmiddels allemaal een rvc hebben geïnstalleerd kan de NBA naar onze mening niet achterblijven. Wij pleiten aldus voor een bestuur bestaande uit alleen vertegenwoordigers uit het beroep met een rvc die bestaat uit vertegenwoordigers van onze stakeholders en toezicht houdt op het bestuur.”

Verder laat EY weten dat het zaak is om, alvorens de structuur te wijzigen, het zaak is om een ‘stip op de horizon’ helder te hebben. EY: “Het adagium ‘structure follows strategy’ is wat ons betreft ook van toepassing op de NBA. Een wijziging van de structuur en governance zou niet slechts als doel moeten hebben om een aantal symptomen te bestrijden maar zou moeten aansluiten bij een meerjarenvisie op de toekomst van de NBA.”

• Reactie EY op NBA-governance

Gerelateerde artikelen