Ex-voorzitter VVD Henry Keizer overleden

Voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer is zaterdag na een kort ziekbed overleden in Den Haag. Dat heeft een woordvoerder namens zijn vrouw laten weten. Zijn overlijden was geheel onverwacht.

Keizer (58) was voorzitter van de Raad van Bestuur van uitvaartbedrijf de Facultatieve Groep. Door de overname daarvan raakte hij in opspraak. Journalistiek onderzoeksplatform Follow the Money had zich in zijn financiële handel en wandel vastgebeten en gemeld dat Keizer in 2012 voor veel te weinig geld het uitvaartbedrijf had overgenomen. Daarbij zou hij een dubbele pet opgehad hebben, maar Keizer sprak van "onware beschuldigingen en insinuaties". Keizer legde in 2017 het voorzitterschap van de VVD neer "om de partij niet verder in diskrediet te brengen".

Er liep een strafrechtelijk onderzoek tegen hem op verdenking van oplichting en valsheid in geschrifte. De opsporingsdiensten hadden bij Keizer voor 20 miljoen euro beslag gelegd, onder meer op zijn woning in Den Haag.

De VVD laat weten 'met grote verslagenheid kennis te hebben genomen van het plotselinge overlijden van onze oud-voorzitter Henry Keizer'. VVD-voorzitter Christianne van der Wal: "Henry heeft als voorzitter van de VVD veel voor de partij betekend. Hij heeft de partij moderner gemaakt en een grote stap verder gebracht." 

Premier Mark Rutte zegt een goede vriend te hebben verloren. "Wij zullen hem herinneren als een energieke man die altijd voor iedereen een vriendelijk woord had. Waar je ontzettend mee kon lachen en die altijd klaar stond voor advies of hulp."

Klik hier voor meer artikelen over Keizer.