Verspillingstoeslag water leidt tot hogere waterkosten bedrijven

Drinkwaterbedrijf Vitens onderzoekt het speciale tarief voor grootgebruikers.

Laat een bedrijf de kraan bovenmatig veel stromen? Of wordt zomaar schoon drinkwater gebruikt voor een klus die ook met bijvoorbeeld regen- of rivierwater kan? Dan bestaat de kans dat er straks een hogere rekening volgt. Dit schrijft het AD.

  • Vitens onderzoekt welke extra kosten worden doorberekend aan grootgebruikers van water
  • Deze kostenverhoging treft alleen bedrijven
  • Onduidelijk is wanneer een bedrijf geldt als grootverbruiker van water
  • Volgens de wetgeving zou deze toeslag op grootverbruik mogelijk zijn

Drinkwaterbedrijf Vitens onderzoekt of het met ingang van 2025 hogere tarieven kan invoeren voor ‘hoog verbruik’ bij tientallen zakelijke grootgebruikers. Hoe hoog de extra kosten voor bedrijfswater gaan worden, is nog niet bekend. Evenmin is al duidelijk wanneer een bedrijf grootverbruiker is van water. Vitens zegt dit nog te onderzoeken.

Lees ook:

Vitens is wettelijk verplicht drinkwater voor huishoudelijk gebruik te leveren aan burgers en ondernemers, maar dat geldt niet voor productieprocessen van bedrijven. Vitens maakt daarvoor zakelijke afspraken. Dat biedt ruimte om met verschillende tarieven voor huishoudelijk en niet-huishoudelijk drinkwatergebruik te werken. Vitens zegt die ruimte te gaan gebruiken.

Een extra tarief bij hoog gebruik zou moeten helpen om een toekomstig drinkwatertekort te voorkomen. Ook is dat geld nodig voor investeringen in de toekomstige drinkwatervoorziening, stelt Vitens. Het gaat dan om de aanleg van nieuwe winlocaties en leidingen om aan de vraag naar drinkwater te blijven voldoen.

40 miljard schade per jaar door propvol stroomnet

Gerelateerde artikelen