Extra geld voor veiligheid en armoedebestrijding
Er is volgend jaar in totaal 1,5 miljard euro extra uit te geven, dat is 300 miljoen meer dan eerder naar buiten was gekomen. Dat extraatje gaat naar zorg, onderwijs en veiligheid.
Eerder was al bekend geworden dat de regeringspartijen VVD en PvdA samen 1,2 miljard extra mochten besteden. Beide partijen besloten het geld uit te geven aan de ministeries van Veiligheid en Justitie, Defensie, Onderwijs en Volksgezondheid.
Van de 1,5 miljard die nu extra te verdelen is krijgt Justitie het meest, namelijk 450 miljoen euro. Hiervan gaat 20 miljoen naar de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Verder gaat er 400 miljoen naar Volksgezondheid en krijgt het ministerie van Defensie er 300 miljoen bij. Onderwijs moet zich tevreden stellen met 200 miljoen.
Van de resterende 150 miljoen gaat het grootste deel naar bestrijding van de armoede onder kinderen. De 100 miljoen hiervoor moet gaan naar zaken als zwemles, schoolreisjes en sportkleding. De regeling moet nog worden uitgewerkt. En voor eenverdieners met een partner met een chronische ziekte is 50 miljoen gereserveerd.
Er zijn ook meevallers. De lagere instroom van asielzoekers scheelt 200 miljoen. Het kabinet rekende op bijna 60.000 asielzoekers, maar dat zijn er tot dusver ruim 17.000. En ook hoeft er volgend jaar 300 miljoen minder aan de Europese Unie te worden afgedragen.
Het kabinet bereikte eind vorige maand al een akkoord over de koopkracht. In de zomer bleek uit ramingen van het CPB dat zonder ingrijpen uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden er volgend jaar iets op achteruit zouden gaan. Om dit te corrigeren wordt 1,1 miljard uitgetrokken. Het gaat onder meer naar verhoging van de zorgtoeslag, huurtoeslag en het kindgebonden budget.
RTL heeft een naam hoog te houden wat betreft Prinsjesdag. De afgelopen jaren wist de omroep steeds vroegtijdig de hand te leggen op de begrotingsstukken.
(ANP)