Expert: ‘Accountant heeft voldoende kennis van risico non-bancaire financiering’

Risico-inschatting alternatieve financieringen

Accountants hebben voldoende kennis en ervaring voor het inschatten van de risico’s van non-bancaire en alternatieve financiering. Dat zegt CEO Bas Vanhorick van smeGo Nederland in een interview (‘Sommige CFO’s zien bank als enige aanbieder van financiering‘) met de website voor hoger financieel personeel FM.nl. Volgens VanHorick is er niet zoveel anders aan de behandeling van een non-bancaire financiering ten opzichte van traditioneel bancaire financiering. “De echte ‘cowboys’ kom je niet of nauwelijks meer tegen”, aldus de CEO in het artikel.

  • Non-bancaire financiering groeit, banken verliezen terrein bij MKB’s.
  • smeGo Nederland bereikt €2 miljard aan non-bancaire financiering.
  • CFO’s blijven banken zien als belangrijkste financieringsbron

Hij verwijst in het artikel naar de groei die het pan-Europese financiële platform smeGo sinds 2016 heeft doorgemaakt. De aanbieder ging onlangs door de grens van meer dan €2 miljard aan financiering aan MKB’s en projecten. Volgens de topman past dit in de trend rondom non-bancaire financiering en alternatieve financieringsmogelijkheden buiten het traditionele bankwezen: “In veel gevallen financieren wij waar banken dat niet meer kunnen of willen” [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Volgens de topman van smeGo staan vooral ondernemingen open voor non-bancaire financiering, die vaak moeilijkheden ondervinden bij het verkrijgen van traditionele bankfinanciering. Hij verwijst in het vraaggesprek naar het Europese innovatiegaranties van het European Investment Fund (EIF), dat soms een rol speelt.

Welk soort bedrijven geschikt?

Vanhorick benadrukt dat non-bancaire financiering vooral geschikt is voor volwassen MKB’s met gezonde marges en dat het vooral ingezet wordt voor werkkapitaal, overbruggings- en investeringsleningen. Risicokapitaal en achtergestelde financieringen passen echter minder goed binnen deze structuur. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Ondanks de groei van non-bancaire financieringen merkt Vanhorick op dat een deel van de CFO’s en finance managers nog steeds de bank als enige financieringsbron ziet. “Het financieringslandschap is zeer uitgebreid, en het kan voor ondernemers en CFO’s lastig zijn om de weg hierin te vinden,” zegt Vanhorick. Hij pleit voor meer samenwerking tussen non-bancaire partijen en de overheid, bijvoorbeeld door het makkelijker beschikbaar stellen van data en garanties.

Gerelateerde artikelen