Ex-CFO aangeklaagd in Duits boekhoudschandaal van de eeuw

Wirecard was ooit 24 miljard waard en stond model voor Duits succes.

Duitse aanklagers hebben de voormalige financieel directeur van Wirecard aangeklaagd voor fraude. Dat is ruim drie jaar nadat het betalingsbedrijf failliet ging in een van de grootste boekhoudschandalen van Duitsland.

Burkhard Ley, die van 2006 tot 2017 CFO was en daarna als extern adviseur voor Wirecard werkte, werd donderdag beschuldigd van fraude, vertrouwensbreuk, geknoei met de boeken en marktmanipulatie.

Ley werd in 2020 gearresteerd nadat de het ooit bewierookte Wirecard failliet ging. Na vier maanden in politiehechtenis werd hij vrijgelaten in afwachting van een proces. Tegen andere topmanagers van Wirecard lopen nog processen, waaronder de voormalige CEO Markus Braun.

Wirecard werd in 2020 gewaardeerd op ruim 24 miljard euro en stond model voor een succesvolo Duits technologiebedrijf. Maar toen bleek dat 1,9 miljard euro aan geboekte financiële reserves niet bestonden, tuimelde het bedrijf in elkaar.

Aanklagers in München beweren dat Ley de investeerders en crediteuren van Wirecard heeft misleid door activiteiten in Azië op te voeren die er niet waren. Volgens aanklagers werden de operaties, die goed waren voor de helft van de inkomsten van het bedrijf en bijna al zijn winsten, gebruikt om de resultaten en de aandelenkoers op te blazen.

Braun, Oliver Bellenhaus, een voormalige in Dubai gevestigde directeur, en Stephan von Erffa, het voormalige hoofd van de boekhouding van Wirecard, zijn door aanklagers beschuldigd van soortgelijk bedrog.

Ley ontkende de beschuldigingen. In een verklaring donderdag zeiden zijn advocaten: “Onze cliënt heeft niet deelgenomen aan de criminele activiteiten die in de aanklacht worden beweerd.”

 

Gerelateerde artikelen