Ex-accountant Boekhoorn is goed met cijfers

HEMA, de winkelketen die jarenlang werd uitgehold door private equity-bedrijven, komt hoogstwaarschijnlijk in handen van Marcel Boekhoorn.

Boekhoorns investeringsmaatschappij Ramphastos heeft daarvoor een overeenkomst gesloten met de huidige eigenaar van Hema, de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital. 

Wat Boekhoorn voor HEMA heeft neergeteld, blijft vooralsnog in nevelen gehuld. Eerder dit jaar liep een deal met Belgische kopers spaak. De Brusselse investeerder Core Equity Holding zou 1 miljard aan de huidige eigenaar, het Britse Lion Capital, hebben willen betalen. maar haakte af door eerder gemaakte afspraken met franchisenemers. Ook in 2011 en 2014 gingen voorgenomen verkopen niet door. 

Met Boekhoorn aan het roer hoopt HEMA op betere tijden. De centrale ondernemingsraad heeft al een positief advies uitgebracht. en Tjeerd Jegen, CEO, zegt erg verheugd te zijn. “Dit is het beste scenario voor HEMA, voor onze klanten, medewerkers en franchisenemers. Marcel Boekhoorn en zijn team hebben afgelopen jaren laten zien dat zij betrokken zijn bij hun deelnemingen, ondernemerschap stimuleren en een sterke investeringsvisie hebben.”

Van Bakker Bart, Telfort, De Telegraaf, Ouwehands Dierenpark en de Eindhovense High Tech Campus, tot regionaal voetbalclubje NEC. En nu dus HEMA. Boekhoorn heeft een neus voor goede investeringen. Van de genoemde deals werd alleen de Telegraaf geen succes. 

Bij de overname van HEMA heeft hij de hulp gehad van niet de minsten: voormalig Ahold-topman Cees van der Hoeven en Wilco Jiskoot, ex-bestuurder van ABN AMRO die de leiding had over de zakenbank.
 
Maar Boekhoorn zelf heeft ook verstand van cijfers. Geschoold als Register Accountant begon Boekhoorn bij Deloitte & Touche waar hij op zijn 31ste de jongste partner ooit werd. Na vier jaar als adviseur in fusies en overnames begon hij voor zichzelf. “Hij heeft een enorme drive. Als andere mensen denken dat het niet lukt, gaat Marcel door”, zo karakteriseerde vriend en oud-zakenbankier Rob ten Heggeler hem vorig jaar in NRC toen het Boekhoorn na vijftien jaar eindelijk was gelukt om twee panda’s naar Nederland te halen.

Toen Boekhoorn voor zichzelf begon had hij al plannen om veel geld te verdienen. Niet voor niets noemde hij zijn investeringsmaatschappij ooit BoWoLaR; een afkorting voor 'Boekhoorn Wordt Lachend Rijk'. Volgens de Quote 500 bezit hij nu zo'n 1,8 miljard euro. Slechts acht Nederlanders zijn rijker.

Gerelateerde artikelen