EU-toezicht op accountants voortaan via CEAOB

De Europese Commissie heft eindelijk de European Group of Auditors’ Oversight Bodies (EGAOB) op en vervangt deze door het Committee of European Auditing Oversight Bodies (CEAOB).
Hoewel de oprichting al in 2013 aangekondigd werd , heeft de Europese Commissie nu pas definitievef de beslissing genomen: Op Europees niveau gaan toezichthouders op accountantsorganisaties samenwerken in de  Committee of European Auditing Oversight Bodies (CEAOB). 
 
De recent geïntroduceerde Audit-richtlijn verplichtte de Commissie de CEAOB op te richten, als het kader voor samenwerking van de nationale toezichthouders in de lidstaten.
De EGAOB werd opgericht in 2005, maar de laatste (gepubliceerde) notulen betreffen ook een vergadering in november 2013. Sinds 2005 was de EGAOB belast met de coördinatie van de activiteiten en beleid van de nationale toezichthouders op de controlerend accountants en de kwaliteit van hun werk. Daarnaast speelde de groep een rol in het aannemen en ondersteunen van internationale standaards ( ISA’s)  en de beoordeling van toezichthouders elders in de wereld. Ook was de groep in naam de accreditatieorganisatie die accountants registreert, maar die rol was de facto al gedelegeerd naar de organisaties in de lidstaten zelf.
 
Hoewel de Commissie zegt spoedig nadere informatie te zullen geven is nog niets bekend over de samenstelling, bemensing en verantwoordelijkheden van de nieuwe Europese toezichthouder. 
Vragen kunnen gesteld worden via EC-CEAOB-SECRETARIAT@ec.europa.eu,
 
De CEAOB heeft al wel een eigen extreem bepekte homepage
Gerelateerde artikelen