Europese ketenzorgplicht voor bedrijven voorlopig van de baan

Het langverwachte voorstel voor een Europese ketenzorgplicht (CSDDD) lijkt voorlopig van de tafel geveegd te zijn, nadat een aantal prominente lidstaten, waaronder Duitsland en Italië, zich tijdens de voorbereidende gesprekken op ambtelijk niveau tegen het plan hebben uitgesproken. De CSDDD, die tot doel had bedrijven te verplichten onderzoek te doen naar en maatregelen te nemen tegen mogelijke schendingen van mensenrechten en milieuschade in hun toeleveringsketen, heeft na vier jaar van onderhandelingen en studies geen consensus bereikt.

In een eerder stadium van de gesprekken leken de ministers van de EU-lidstaten en het Europees Parlement dicht bij een akkoord te komen. Topambtenaren uit de lidstaten begonnen vervolgens met het uitwerken van afspraken die door de Raad van Europese ministers bekrachtigd zouden worden. Echter, deze laatste cruciale stap kan nu niet meer gezet worden door het verzet van enkele lidstaten, met name Duitsland en Italië.

  • Europese ketenzorgplicht voorlopig van de baan na tegenstand.
  • Duitsland en Italië torpederen Europees plan voor ketenzorgplicht.
  • CSDDD-falen teleurstelt duurzame organisaties en bedrijven.

Het besluit van Duitsland en Italië om hun steun op het laatste moment in te trekken, werpt een schaduw over de lange onderhandelingen die tot dit punt hebben geleid. Duitsland uitte zorgen over de potentiële bureaucratische lasten en juridische implicaties voor bedrijven, terwijl Italië geen specifieke reden gaf voor hun terugtrekking. Zelfs een poging van Frankrijk om de reikwijdte van de regels te verkleinen naar bedrijven met meer dan 5.000 werknemers, kon het tij niet keren.

Utstel CSDD en registeraccountants 
Het uitstel van de invoering van de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) in de EU heeft ook gevolgen voor register accountants in Nederland. De CSDD verplicht grote ondernemingen om in hun toeleveringsketens te controleren op en maatregelen te nemen tegen schendingen van mensenrechten en het milieu. Register accountants kunnen een belangrijke rol spelen bij het helpen van bedrijven om te voldoen aan de richtlijn.

Accountants moeten clienten bedrijven helpen met het uitvoeren van due diligence-onderzoeken, het opstellen van nalevingsplannen en het rapporteren over hun inspanningen. Ook kunnen zij assurance-opdrachten uitvoeren over de naleving van de CSDD.

De Belgische voorzitter van de Raad heeft na de mislukte stemming opgeroepen tot heroverweging. De vertraging en het falen van de CSDDD hebben geleid tot teleurstelling en boosheid bij duurzame organisaties en bedrijven die de richtlijn steunden. Zij noemen het een stap terug voor duurzaamheid en mensenrechten.

Lees ook: 

In Nederland klinkt eveneens kritiek, waarbij MVO het hypocriet noemt van Europa om hoog op te geven over duurzaamheidsdoelen zonder daadwerkelijke verantwoordelijkheid te nemen. Het voorlopige mislukken van de richtlijn lijkt een tegenslag te zijn voor de verdere invoering van ESG (Environmental, Social, Governance) voor bedrijven in de EU.

Hoewel de CSDDD voorlopig van de baan is, blijven de gesprekken en het streven naar een dergelijke regeling waarschijnlijk doorgaan, zij het met nieuwe uitdagingen en obstakels die overwonnen moeten worden.

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.
Gerelateerde artikelen