Europese inflatie daalt verder en rente gaat ook dalen

De Nederlandse inflatie wil maar niet dalen en blijft steken op 3,5 procent.

De inflatie in de eurozone is in september afgezwakt naar 1,8 procent op jaarbasis. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. In augustus gingen de consumentenprijzen in het eurogebied nog met gemiddeld 2,2 procent omhoog ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee is de inflatie gedaald tot onder de doelstelling van 2 procent die de Europese Centrale Bank (ECB) hanteert.

  • De snelle daling van de Europese inflatie leidt tot nieuwe rentedalingen
  • De volgende rentestap wordt verwacht op 17 oktober
  • De hoge Nederlandse inflatie doet daar niets aan af
  • Lagere rente kan bijdragen van economisch herstel in met name Duitsland

Die daling steekt flink af tegen de prijsdaling in Nederland, waar de inflatie blijft hangen op 3,5 procent. Dat is een tiende procentpunt lager dan in augustus. In  In juli liep de inflatie nog op tot 3,7 procent.

De gedaalde Europese inflatie betekent dat er wellicht meer ruimte komt voor verdere renteverlagingen. Op de financiële markten wordt nu steeds meer verwacht dat de ECB bij de vergadering van 17 oktober met een nieuwe renteverlaging komt. In september werd de rente voor de tweede keer met een kwart procentpunt verlaagd.

De lagere inflatie in september is vooral te danken aan de gedaalde energieprijzen, volgend op de afgezwakte olieprijzen. Een verder dalende rente zou helpen om de economie te stimuleren, nu vooral de Duitse economie het slecht doet. De grootste economie van Europa zal dit jaar waarschijnlijk stagneren of mogelijk zelfs krimpen door de problemen in de Duitse industrie.

Binnen de eurozone werd de laagste inflatie gemeten in Ierland met slechts 0,2 procent. In België lag die het hoogst met 4,5 procent. De Nederlandse inflatie bedroeg volgens de Europese meetmethode 3,3 procent, wat gelijk is aan augustus.

Gerelateerde artikelen