Europese Commissie wil MiFID II jaar uitstellen

Een nieuw pakket Europese regels voor de handel op de financiële markten (MiFID II) wordt als het het aan de Europese Commissie ligt een jaar later van kracht dan tot dusver de bedoeling was. De deadline wordt opgeschoven van 3 januari 2017 naar 3 januari 2018. Dat maakte de EU woensdag bekend.

Ten behoeve van de nieuwe regelgeving, die onder meer zorgt voor regulering van de zogenoemde flitshandel, moet volgens Brussel een complexe technische infrastructuur worden opgetuigd. Daarbij moet toezichthouder ESMA nauw samenwerken met nationale toezichthouders en marktpartijen. Daar is meer tijd voor nodig.

De AFM laat weten voorstander van uitstel te zijn om marktpartijen genoeg tijd te geven voor de implementatie van de omvangrijke hoeveelheid regels, samengevoegd onder MiFID II. Deze regels vergen onder meer veel investeringen in nieuwe data-applicaties. Het is daarvoor nodig dat de AFM samen met de sector de technische uitwerking van de regels verder vormgeeft en dat er genoeg tijd is voor het testen van nieuwe applicaties.  

 

(ANP/AFM)

Gerelateerde artikelen