Europese Commissie start belastingonderzoek GDF Suez
De Deense commissaris maakt zich er zorgen over dat het energiebedrijf sinds 2008 dankzij speciale afspraken ('rulings') voordelen heeft genoten die andere bedrijven niet hadden, in strijd met de EU-regels. Zo konden vier dochterbedrijven van Suez onderling lenen op gunstige voorwaarden. De transacties werden zowel als schuld beschouwd als eigen vermogen, waardoor ,,een significant deel" van de winsten niet werd belast. "Eenzelfde onderneming kan niet het beste van twee werelden hebben voor een en dezelfde transactie”, aldus Vestager.
In een reactie ontkent de Luxemburgse regering een voorkeursbehandeling voor Engie en belooft ze volledige medewerking. Luxemburg werd vorig jaar door Vestager opgedragen zo'n 25 miljoen euro te vorderen van financieringsmaatschappij Fiat Finance and Trade vanwege illegale staatssteun door fiscale constructies. De Commissie onderzoekt nog of er onwettige deals met Amazon en McDonald's in Luxemburg zijn.
Ook begint de Deense een onderzoek naar een in juli ingevoerde belastingmaatregel in de Poolse detailhandel. Ze heeft de regering opgedragen de toepassing ervan op te schorten zolang het onderzoek duurt.
Het betreft een progressief tarief dat afhangt van de maandelijkse omzet. Een bedrijf dat minder dan 17 miljoen zloty (circa 3,92 miljoen euro) omzet betaalt 0 procent belasting, oplopend naar 0,8 procent tot 170 miljoen zloty en 1,4 procent daarboven. Volgens Vestager bevoordeelt dit systeem bedrijven met een lage omzet. Ze floot Hongarije deze zomer al terug voor een zelfde soort systeem.
(ANP)