Europese Commissie: 29,9 miljoen voor Nederlandse boeren

De noodlijdende landbouwsector in Europa kan rekenen op steun. Brussel maakt 500 miljoen euro vrij om de boeren tegemoet te komen. Voor Nederlandse melkvee- en varkenshouders ligt er 29,9 miljoen euro in het verschiet.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) toonde zich ‘meer dan tevreden’.  Hier kan Nederland mee thuiskomen.’

Van de 500 miljoen euro gaat 420 miljoen naar de lidstaten voor steun. Landen kunnen zelf bepalen hoe ze het geld besteden, bijvoorbeeld door de directe subsidies aan boeren eerder uit te keren. 80 miljoen euro zal worden gebruikt om nieuwe markten aan te boren en voor de (private) opslag van varkensvlees, melkpoeder en kaas.

Uit het voorstel blijkt dat Duitsland en Frankrijk op de grootste bijdrage kunnen rekenen, van respectievelijk 69,2 en 62,9 miljoen euro. Voor België zou 13 miljoen euro klaarliggen.

Europees Commissaris Phil Hogan (Landbouw) zei dat hij ‘zo eerlijk mogelijk is geweest’ bij de verdeling. ‘Ik denk dat de balans in orde is, maar er zullen altijd landen zijn die vinden dat ze recht hebben op meer geld. We kunnen nooit iedereen tevredenstellen.’

Hoe Dijksma het geld precies gaat inzetten, kan ze nog niet precies zeggen. Wel onderstreepte de staatssecretaris dat het geld niet ‘zomaar’ moet worden uitgegeven maar moet bijdragen aan het versterken van de zuivel- én varkensvleessector. Dijksma is tevreden dat het geld voor beide noodlijdende sectoren gebruikt mag worden. ‘Het moet wel echt zoden aan de dijk zetten.’

Op korte termijn gaat Dijksma met de sector om de tafel om te bespreken waar het geld precies aan wordt besteed.

Dijksma benadrukte dat het gaat om ‘nieuw geld’ en dat het crisisfonds van ruim 400 miljoen euro niet wordt gebruikt en dus intact blijft.

De prijzen voor melk, vlees en fruit zijn fors gedaald onder meer door de Russische ban op Europese landbouwproducten en een flink afgenomen vraag. Boze boeren blokkeerden snelwegen tijdens de zomer en organiseerden een groot protest in Brussel, vorige week.

 

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen