Europees Parlement: fraude rentetarieven inperken
Een benchmark op de financiële markt is een maatstaf waaraan andere producten of diensten worden getoetst. Libor is een centraal rentetarief dat door verscheidene deelnemende banken wordt vastgesteld en dat gebruikt wordt voor het vaststellen van andere rentes bijvoorbeeld voor spaartegoeden en hypotheken.
Het EP wil dat alle mensen die beroepshalve betrokken zijn bij het vaststellen van de benchmarks, zich registreren bij de toezichthouder op de financiële markten (ESMA). Het moet ook duidelijk zijn hoe betrouwbaar de benchmark is. Zo moet het voor consumenten duidelijker worden hoe rentetarieven tot stand komen. Banken die knoeien met benchmarks kunnen bovendien hoge boetes tegemoet zien.
De regels worden aangescherpt na fraude met de Libor-rente door onder meer Deutsche Bank. Ook Rabobank was betrokken bij het schandaal. Het concern schikte de kwestie met toezichthouders. Dinsdag werd bekend dat de bank niet wordt vervolgd in Nederland.
‘Deze manipulatie raakt ons allemaal, of het nu gaat om hypotheekrente, de hoogte van pensioenen of de prijs van brandstof’, stelde VVD-Europarlementariër en rapporteur Cora van Nieuwenhuizen. ‘Mijn voorstel maakt een einde aan de manipulatie waardoor banken grof geld verdienden terwijl consumenten en bedrijven de dupe werden.’
Nu het EP zijn standpunt heeft bepaald, kunnen de onderhandelingen beginnen met de EU-lidstaten en de Europese Commissie.
(ANP)