EU-pensioen telt mee bij toets toepassing ouderentoeslag

Het EU-pensioen van een oud-werknemer van de Europese Unie mag worden betrokken bij de toets of er recht bestaat op de ouderentoeslag. Dit heeft Rechtbank Den Haag geoordeeld.

Een oud-werknemer van de EU geniet sinds 1 november 1997 een pensioen ten laste van de Europese Commissie. In 2012 had zij geen fiscale partner. Zij bezit een vermogen van ruim € 100.000. Zij stelt in deze procedure dat haar EU-pensioen buiten aanmerking moet blijven bij de toets of zij recht heeft op de ouderentoeslag (artikel 5.6 Wet 2001, tekst 2012).

Rechtbank Den Haag is het niet met haar eens. Het EU-pensioen mag betrokken worden bij de toets of zij recht heeft op de ouderentoeslag. Dit betekent dat zij geen recht heeft op de ouderentoeslag.

Dit is volgens de Rechtbank in lijn met jurisprudentie van het Hof van Justitie (HvJ 14 oktober 1999, C-229/98 (Van der Zwalmen en Massart) en HvJ, 21 mei 2015, C‑349/14 (Pazdziej)).
Indien de oud-werknemer van de EU de ouderentoeslag wel zou ontvangen, zou zij positief gediscrimineerd worden ten opzichte van een gepensioneerde die eenzelfde pensioeninkomen en vermogen heeft als haar, maar die geen vrijgesteld pensioen geniet, wat ertoe zou leiden dat de sociale maatregel die ten grondslag ligt aan de ouderentoeslag wordt vertekend.

(Bron: Fiscanet

Gerelateerde artikelen