Eumedion-deelnemers rapporteren over naleving best practices betrokken aandeelhouderschap

Alle deelnemers van Eumedion rapporteren op hun website, via een apart statement, in het jaarverslag of in het verslag omtrent verantwoord beleggen over betrokken aandeelhouderschap, activiteiten ten aanzien van stemmen op aandeelhoudersvergaderingen en de integratie van aspecten op het terrein van milieu en sociale factoren in het stem- en beleggingsbeleid.

De Eumedion best practices worden dus breed nageleefd door de deelnemers. Dit blijkt uit het op vandaag gepubliceerde monitoring rapport over de toepassing van de in 2011 geformuleerde Eumedion best practices voor betrokken aandeelhouderschap.

De best practices zijn op 1 januari 2012 in werking getreden en gelden voor alle institutionele beleggers die bij Eumedion zijn aangesloten. De Eumedion-deelnemers worden geacht jaarlijks over de implementatie te rapporteren. Uit het 2016-monitoring rapport blijkt dat alle deelnemers dat ook daadwerkelijk doen. Gemiddeld ligt het implementatieniveau van de 10 best practices op 9,0 (in 2015 8,5). Hierbij dient wel te worden opgemerkt dat in sommige gevallen de monitoringresultaten zijn gebaseerd op oudere documenten of op gedateerde webpagina’s.

In het monitoring rapport kondigt Eumedion aan de best practices in 2017 te zullen herzien nu de Europese instituties een akkoord hebben bereikt over de tekst van de herziene richtlijn aandeelhoudersrechten. Deze richtlijn bevat een groot aantal nieuwe transparantieverplichtingen voor institutionele beleggers.  

Gerelateerde artikelen