Eumedion tegen uitbreiding van aantal vervolgemissies waarvoor prospectusplicht niet geldt

Eumedion heeft grote bezwaren tegen het voorstel van de Europese Commissie om de vrijstelling van de prospectusplicht voor vervolgemissies ‘op te rekken’ van 10% naar 20% van het geplaatste kapitaal. Dit schrijft Eumedion in haar vandaag uitgebrachte commentaar op het voorstel van de Europese Commissie voor een prospectusverordening.

Eumedion schrijft de Europese beleidsmakers dat Eumedion de meeste elementen van de conceptverordening kan steunen. Dit betreft in het bijzonder de voorstellen om het aantal risicofactoren dat in de samenvatting van het prospectus mag worden genoemd te beperken tot de 5 belangrijkste, de voorgestelde rangschikking van de risicofactoren, de uitbreiding van de informatie die mag worden opgenomen door middel van verwijzing, het voorstel voor een Europees online opslagmechanisme van prospectussen dat beleggers kosteloos kunnen gebruiken en de voorgestelde harmonisatie van het handhavingsinstrumentarium van de toezichthouders.
 
Grote moeite heeft Eumedion evenwel met de uitbreiding van het aantal vervolgemissies waarvoor de prospectusplicht niet geldt. Dit vormt, volgens Eumedion, een onwenselijke uitholling van de beleggersbescherming. Een vrijstelling voor vervolgemissies tot 20% van het geplaatste kapitaal zou betekenen dat een onderneming als ING Groep zonder enige transparantie € 9 miljard aan nieuw kapitaal zou kunnen ophalen zonder dat het bestuur verplicht wordt gesteld bekend te maken wat het met een dergelijk bedrag wil doen.

Institutionele beleggers die – vanwege het gebrek aan transparantie – niet willen meedoen aan de emissie, lopen het risico om zwaar verwaterd te raken. Eumedion vindt dat de bestaande uitzondering voor vervolgemissies tot 10% van het geplaatste kapitaal en het voorgestelde verlichte openbaarmakingsregime voor secundaire uitgiften volstaan.

• Commentaar Eumedion

Gerelateerde artikelen