Eumedion tegen ‘naming and shaming’ door toezichthouders

Eumedion heeft ernstige twijfels bij de door het ministerie van Financiën voorgestelde bevoegdheid voor de financiële toezichthouders om namen van afzonderlijke financiële ondernemingen te noemen wanneer de toezichthouders de resultaten van themaonderzoeken bekend maken.

Dit schrijft Eumedion in haar vandaag ingezonden commentaar op het voorontwerp van de Wet transparant toezicht financiële markten.

Eumedion waarschuwt in het commentaar voor ongewenste effecten van ‘naming and shaming’. Bovendien betwijfelt Eumedion ten zeerste of ‘naming and shaming’ wel verenigbaar is met Europees recht.

Eumedion pleit ervoor dat De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) niet de bevoegdheid krijgen om de ‘bad practices’ te noemen, maar juist de ‘best practices’ in de markt. Volgens Eumedion zal in het geval van ‘faming’ geen sprake zijn van een “sanctionerende aanpak”, terwijl de toezichthouders wel de mogelijkheid krijgen om de naleving van de wet- en regelgeving te bevorderen en bij te dragen aan effectief toezicht.

Gerelateerde artikelen