Eumedion roept IASB op om versneld verbeteringen in IFRS door te voeren

De verslaggevingsstandaarden die IFRS omvatten kunnen in het algemeen als leidend en van goede kwaliteit worden beschouwd. Toch ziet Eumedion ruimte voor vele significante verbeteringen. Daarom wordt de IASB opgeroepen om een versnelling te realiseren in het opnemen van de vele verbeteringen die IFRS nog te wachten staan.

De International Accounting Standards Board (IASB) beschrijft zelf al een groot aantal mogelijke verbeteringen in zijn agenda consultatie 2015. Het vandaag verstuurde commentaar van Eumedion vult dit aan met verschillende andere uitdagingen op het gebied van financiële verslaggeving die de IASB zou mogen adresseren.

Onder meer brengt Eumedion verbeteringen onder de aandacht die betrekking hebben op ‘pro forma’ informatie bij overnames, de toelichting op de verwatering van het aantal uitstaande aandelen, schuld en liquiditeit en hoe de IASB de huidige, vaak verhullende, alternatieve financiële prestatie-indicatoren in de financiële verslaggeving zou kunnen aanpakken.

Eumedion vraagt zich verder ook af in hoeverre nog niet beloofde salarisverhogingen al wel een huidige pensioenverplichting zouden moeten vormen.

‘Veel van Eumedion’s verzoeken vinden hun oorsprong in de dialogen die Eumedion al 10 jaar faciliteert tussen haar deelnemers en de individuele Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen, de jaarlijkse speerpuntenbrief die Eumedion naar deze ondernemingen stuurt die wordt meegenomen in deze dialogen en de jaarlijkse evaluatie van deze verzoeken. Eumedion is van mening dat vrijwel alle initiatieven die Eumedion en de IASB zelf beschrijven een bijdrage kunnen leveren aan betere financiële verslaggeving. Ondertussen heeft het verleden laten zien dat er te veel projecten zijn (geweest) met een excessieve doorlooptijd. Eumedion roept de IASB en zijn Trustees op om een versnelling te realiseren in het opnemen van de vele significante verbeteringen die IFRS nog te wachten staan,’ aldus Eumedion.

Gerelateerde artikelen