EU wil lidstaten verplichten voldoende gasvoorraden aan te leggen

Brussel rekent erop dat energieprijzen ten minste de rest van het jaar hoog blijven en werkt aan maatregelen die Europa daar minder kwetsbaar voor moeten maken. De optie om lidstaten te verplichten hun gasvoorraden ieder jaar op 30 september tot een bepaald minimumniveau aan te vullen, is daarbij nadrukkelijk in beeld.

Dat blijkt uit de conceptversie van het energieplan, in handen van het Financieele Dagblad, dat de Europese Commissie naar verwachting op 2 maart zal publiceren. Het plan is opmerkelijk omdat het energiebeleid een nationale competentie is. Toch ziet Brussel volgens bronnen ruimte om in te grijpen. Sinds 2009 zijn Europese lidstaten verplicht in noodsituaties hun gasvoorraden met elkaar te delen. Die verplichting zou niets waard zijn als niemand zijn voorraden op orde heeft.

In het najaar ging de Europese Commissie, die nooit commentaar geeft op voortijdig uitgelekte plannen, er nog van uit dat de hoge energieprijzen van korte duur zouden zijn. De gasprijzen zouden tegen de lente weer dalen, zo was de verwachting. Maar nu rekent men er in Brussel op dat de gas- en daaraan gekoppelde stroomprijzen in ieder geval dit hele jaar nog hoog zullen blijven.