EU waarschuwt meer landen voor faciliteren belastingontwijking
De EU handhaaft haar zwarte lijst van negen landen die worden beschouwd als belastingparadijzen. Maar de ministers van Financiën waarschuwen onder meer de Britse Maagdeneilanden, Bermuda en Rusland dat ze ook op die lijst komen als ze hun fiscale regime niet hervormen. Ze worden evenals zeven andere landen toegevoegd aan een ‘grijze’ lijst.
De lijsten bestaan sinds eind 2017 en worden twee keer per jaar bijgewerkt. Op de zwarte lijst staan sinds oktober vorig jaar dezelfde negen landen. Ze werken niet mee aan de strijd tegen belastingontwijking. Veel van de landen heffen geen of nauwelijks vennootschapsbelasting. Het gaat om Amerikaans Samoa, Fiji, Guam, Palau, Samoa, Trinidad en Tobago, Panama, de Amerikaanse Maagdeneilanden en Vanuatu.
De grijze lijst is met tien landen uitgebreid. Volgens Europarlementariër Paul Tang (PvdA), voorzitter van de parlementaire belastingcommissie, laat "Europa eindelijk haar tanden zien". "Al jaren wijzen onderzoekers naar Bermuda en de Britse Maagdeneilanden als twee van de grootste belastingparadijzen ter wereld. Het is goed dat Europa dit nu eindelijk ook zo ziet", zegt hij. "Toch zijn ze nog niet formeel als belastingparadijs gekwalificeerd. Als deze landen niet hervormen, wordt het zaak ze ook echt op de zwarte lijst te zetten." Ook vindt hij het onbegrijpelijk dat de Kaaimaneilanden buiten schot blijven.
Europarlementariërs en organisaties als Oxfam klagen al langer dat de zwarte lijst niet voldoet. Er zouden tal van sluiproutes voor belastingontduikers zijn. Ook vinden ze het hypocriet dat EU-landen zelf niet op de zwarte lijst kunnen komen. "Het huidige proces is vol gaten, mist geloofwaardigheid en slaagt er niet in een einde te maken aan belastingontwijking", zegt een woordvoerder van Oxfam.