EU stelt invoering en controle op ontbossingsregels uit

Meer tijd voor compliance EU-ontbossingswet

Nederlandse bedrijven krijgen een jaar langer de tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe EU-ontbossingsregels. De Europese Commissie heeft voorgesteld de invoering van de EU-verordening inzake ontbossingsvrije producten met 12 maanden uit te stellen tot 30 december 2025 voor grote bedrijven en 30 juni 2026 voor kleine ondernemingen.Dat schrijft de EC op de eigen website.

  •  EU stelt ontbossingsregels uit tot eind 2025
  • Aanvullende richtlijnen en ondersteuning voor bedrijven gepubliceerd
  • IT-systeem voor registratie vanaf november beschikbaar 
  • kritiek vanuit milieuorganisaties en europese politici

Besluit nog niet definitief

Hoewel de Europese Commissie het uitstel heeft voorgesteld, is de beslissing nog niet definitief. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de lidstaten en het Europees Parlement. De spanning tussen economische belangen en klimaatverantwoordelijkheid blijft een cruciaal punt in de verdere besluitvorming. Naast het uitstel publiceert de Commissie aanvullende richtlijnen om bedrijven en handhavingsautoriteiten te helpen bij de toepassing van de regels. Deze richtlijnen bieden duidelijkheid over belangrijke definities, traceerbaarheidsverplichtingen en de werking van het informatiesysteem. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, stuur dan een reactie naar redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Internationale samenwerking versterkt

De Commissie presenteert ook een strategisch kader voor internationale samenwerking rond de EU-ontbossingsverordening. Dit kader richt zich op vijf prioriteitsgebieden, waaronder steun aan kleine boeren, en benadrukt een op mensenrechten gerichte aanpak.

IT-systeem klaar voor gebruik

Het informatiesysteem waar bedrijven hun due diligence-verklaringen moeten registreren, is gereed. Vanaf begin november kunnen bedrijven zich registreren en in december is het systeem volledig operationeel. De Commissie biedt ondersteuning en training aan belanghebbenden voor het gebruik van het systeem. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Volgende stappen voor implementatie

De Commissie roept het Europees Parlement en de Raad op om het voorstel voor een verlengde implementatieperiode voor het einde van het jaar goed te keuren. Ondertussen intensiveert de Commissie de dialoog met betrokken landen en werkt aan de afronding van het landenclassificatiesysteem.

Reactie uit de sector

Het uitstel komt als een opluchting voor producenten uit landen als Maleisië en Indonesië, die de wet eerder bekritiseerden omdat deze hun palmolie-industrie zou schaden. Vooral kleine boeren zouden onevenredig hard worden getroffen door de complexe eisen op het gebied van traceerbaarheid en duurzaamheid. Grote spelers in de palmolie- en koffiesector, zoals Trinh Duc Minh van de Buon Ma Thuot Coffee Association, zien het uitstel als noodzakelijk om de industrie de tijd te geven om zich voor te bereiden.

Gevolgen voor de markt

Voor de markten heeft het uitstel directe gevolgen. Analisten verwachten dat de vraag naar palmolie vanuit de EU sterker zal zijn dan eerder gedacht, omdat het uitstel bedrijven de mogelijkheid geeft om hun voorraad te verhogen voor 2025. De prijs van ruwe palmolie steeg al met 2,2% naar $1.158 per ton CIF Rotterdam begin oktober. De verwachte hogere vraag kan verdere prijsstijgingen stimuleren, wat gunstig is voor exporterende landen, zoals Maleisië en Indonesië. Aan de andere kant kan het ook leiden tot een toename van ontbossing in deze regio’s, omdat producenten willen profiteren van de toegenomen vraag voordat de strengere regels worden ingevoerd. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen