EU stelt importheffingen tegen VS in
De EU-ministers van Handel zijn dat overeengekomen om de Verenigde Staten te straffen voor verboden staatssteun aan vliegtuigmaker Boeing.
De sanctie vloeit voort uit een al zestien jaar durend conflict tussen de EU en de VS. Zij beschuldigen elkaar over en weer van illegale staatssteun voor vliegtuigbouwers Boeing en Airbus. In oktober voerde de regering-Trump importheffingen in op vliegtuigen van Airbus en andere Europese producten, waaronder kaas, olijven en whisky ter waarde van in totaal 7,5 miljard euro (circa 6,3 miljard euro) nadat hij had geweigerd over de kwestie met Brussel rond de tafel te gaan zitten.
"De VS hebben met toestemming van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tarieven opgelegd in de zaak rond Airbus. Wij hebben toestemming van de WTO in de Boeing-zaak om tarieven te heffen en dat is wat we gaan doen", aldus vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis, die voor handel verantwoordelijk is.
De EU had vorige maand al toestemming van de WTO gekregen, maar heeft gewacht om beschuldigingen over inmenging in de Amerikaanse verkiezingen te voorkomen. De lidstaten hebben nu steun voor deze stap uitgesproken met de aantekening dat onderhandelingen tussen de VS en de EU moeten leiden tot oplossing van het conflict. Brussel hoopt met de nieuwe president Joe Biden wel afspraken te kunnen maken over de transatlantische handel.
Eerder was er sprake van dat de Duitse regering uitstel zou willen van de Europese importtarieven om de handelsrelaties met de Verenigde Staten te verbeteren na de winst van de Democraat Joe Biden bij de presidentsverkiezingen. Ook de economische onrust door de coronacrisis zou een rol spelen bij de Duitse wens om de handelsspanningen tussen de EU en de VS niet verder te laten oplopen.
De Duitse minister van Economische Zaken, Peter Altmaier, zei maandagochtend op de Duitse radio dat er een brede deal moet worden gesloten tussen de EU en de VS over heffingen nu er een nieuwe Amerikaanse regering komt. Hij hoopt dat met president Biden er meer rust op handelsgebied zal komen. Minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, heeft gezegd dat er concrete voorstellen zijn gedaan door Berlijn aan Washington om de verhoudingen tussen beide landen te verbeteren.
Vanuit de industrie van Duitsland is er ook een roep om de handelsspanningen met de Amerikanen niet verder te laten stijgen. Het hoofd van industrievereniging BDI heeft gezegd dat politieke escalatie van handelsconflicten nu moet worden voorkomen. De handel tussen Duitsland en de VS is goed voor meer dan 250 miljard dollar per jaar.