EU implementatieklacht CSRD vormt risico voor bedrijven

Nederlandse bedrijven geconfronteerd met onzekerheid door vertraagde EU-implementatie

Nederlandse bedrijven kunnen financiële gevolgen ondervinden door het niet tijdig omzetten van EU-richtlijnen in nationale wetgeving. De Europese Commissie heeft op 26 september 2024 inbreukprocedures gestart tegen 26 lidstaten, waaronder Nederland, vanwege het niet volledig implementeren van vijf EU-richtlijnen op het gebied van justitie, financiële stabiliteit, energie en milieu. Dit kan leiden tot boetes voor lidstaten en onzekerheid voor bedrijven die moeten voldoen aan nieuwe regelgeving. Dat staat in een brief van de Europese Commissie.

  • NL riskeert EU-boetes door late implementatie richtlijnen
  • Bedrijven in onzekerheid over geldende regelgeving
  • Overheid werkt aan inhaalslag, resultaat nog onduidelijk

Nederland is een van de 17 lidstaten die de Richtlijn Duurzaamheidsrapportage (CSRD) niet volledig hebben omgezet in nationale wetgeving. Deze richtlijn verplicht grote bedrijven en beursgenoteerde ondernemingen om informatie te verstrekken over sociale en milieurisico’s. De deadline voor implementatie was 6 juli 2024. Het niet naleven van deze richtlijn kan gevolgen hebben voor de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven op de Europese markt.

De Europese Commissie heeft aangekondigd strenger te zullen toezien op de naleving van implementatietermijnen. Dat heeft gevolgen voor Nederlandse bedrijven. 

Impact vergunningsprocedures hernieuwbare energie

De Europese Commissie heeft ook een inbreukprocedure gestart tegen Nederland voor het niet tijdig omzetten van bepalingen uit de herziene Richtlijn Hernieuwbare Energie. Deze bepalingen zijn gericht op het vereenvoudigen en versnellen van vergunningsprocedures voor projecten op het gebied van hernieuwbare energie. De deadline hiervoor was 1 juli 2024. Het uitblijven van deze implementatie kan de energietransitie in Nederland vertragen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, stuur dan een reactie naar redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Gevolgen voor werk-privébalans en insolventie

Hoewel Nederland niet specifiek wordt genoemd bij de richtlijnen over werk-privébalans en insolventie, kunnen Nederlandse bedrijven indirect worden beïnvloed door de niet-naleving in andere EU-landen. Dit kan leiden tot ongelijke concurrentievoorwaarden binnen de EU en mogelijke verstoringen in grensoverschrijdende zakelijke activiteiten.

Reactie van de Nederlandse overheid

De Nederlandse overheid heeft nog niet publiekelijk gereageerd op de inbreukprocedures. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is verantwoordelijk voor de implementatie van de meeste genoemde richtlijnen. Een woordvoerder van het ministerie gaf aan dat er hard wordt gewerkt aan de omzetting van de richtlijnen, maar erkende dat er vertragingen zijn opgetreden. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Mogelijke sancties en vervolgstappen

Als Nederland niet binnen twee maanden adequaat reageert op de formele kennisgeving van de Europese Commissie, kan een met redenen omkleed advies volgen. Dit is de tweede stap in de inbreukprocedure. Uiteindelijk kan de zaak voor het Europees Hof van Justitie worden gebracht, wat kan leiden tot financiële sancties voor de Nederlandse staat.

Impact op het nederlandse bedrijfsleven

Het niet tijdig implementeren van EU-richtlijnen kan verschillende gevolgen hebben voor Nederlandse bedrijven:

1. Rechtsonzekerheid: Bedrijven weten niet precies aan welke regels ze moeten voldoen.
2. Concurrentienadeel: Nederlandse ondernemingen kunnen achterlopen op Europese concurrenten die wel onder de nieuwe regels opereren.
3. Investeringsrisico’s: Onduidelijkheid over toekomstige regelgeving kan investeringsbeslissingen beïnvloeden.

Advies aan bedrijven

Experts adviseren Nederlandse bedrijven om proactief te handelen:

1. Blijf op de hoogte van Europese ontwikkelingen en anticipeer op komende regelgeving.
2. Investeer in duurzaamheid en transparantie, ongeacht de huidige stand van nationale wetgeving.
3. Werk samen met brancheorganisaties om de overheid te stimuleren vaart te maken met implementatie.

Internationale context

De situatie in Nederland staat niet op zichzelf. Veel EU-lidstaten worstelen met het tijdig omzetten van Europese richtlijnen. Dit blijkt uit recente rapporten van de Europese Commissie over de implementatie van EU-wetgeving. De COVID-19-pandemie heeft in veel landen geleid tot vertragingen in wetgevingsprocessen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Toekomstperspectief

De Europese Commissie heeft aangekondigd strenger te zullen toezien op de naleving van implementatietermijnen. Dit past in een bredere strategie om de effectiviteit van EU-wetgeving te vergroten. Voor Nederland betekent dit dat er meer druk zal komen om achterstanden in te halen en toekomstige deadlines strikter na te leven.

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Gerelateerde artikelen