EU Hof: Geen btw-vrijstelling voor uitlenen gediplomeerd zorgpersoneel door uitzendbureau

Het Europees Hof van Justitie EU heeft op 12 maart geoordeeld dat geen btw-vrijstelling geldt voor een uitzendbureau dat gediplomeerd zorgpersoneel ter beschikking stelt aan zorginstellingen. Dit geldt ook voor gediplomeerd zorgpersoneel dat zijn diensten rechtstreeks ten behoeve van hulpbehoevenden verstrekt.

De Duitse vennootschap ‘go fair’ Zeitarbeit OHG stelt zorgpersoneel ter beschikking aan klinische of ambulante zorginstellingen. De werknemers van ‘go fair’ behoren organisatorisch tot de zorginstellingen. Tussen deze werknemers en de zorginstellingen bestaat een verhouding van ondergeschiktheid. Verder zijn de zorginstellingen ook verantwoordelijk voor het hiërarchisch en technisch toezicht op de activiteiten van de uitzendkrachten. De Duitse Belastingdienst is van mening dat go fair btw is verschuldigd voor de ter beschikkingstelling van haar werknemers. De Duitse rechter heeft prejudiciële vragen in deze zaak gesteld.

Het EU Hof stelt dat geen btw-vrijstelling geldt voor een uitzendbureau dat gediplomeerd zorgpersoneel ter beschikking stelt aan zorginstellingen. Volgens het hof valt een dergelijk uitzendbureau niet onder het begrip ‘organisaties die als instellingen van sociale aard worden erkend’. Hetzelfde geldt volgens het hof voor gediplomeerd zorgpersoneel dat zijn diensten rechtstreeks ten behoeve van hulpbehoevenden verstrekt.

Gerelateerde artikelen