EU Hof buigt zich over btw-vrijstelling nevenactiviteiten onderwijsinstellingen

Veel onderwijsinstellingen verrichten met inzet van studenten (ook) betaalde nevenactiviteiten, zoals de exploitatie van een restaurant of een kapsalon. Deze activiteiten dienen een onderwijsdoel, maar de instelling genereert zo ook extra inkomsten. Het Europese Hof van Justitie is nu gevraagd of deze bijkomende activiteiten zijn vrijgesteld van btw of niet.

Dit meldt KPMG Meijburg. Volgens KPMG Meijburg is deze lopende zaak ook voor het Nederlandse onderwijsveld van belang, met name voor het middelbaar beroepsonderwijs dat wordt verzorgd door agrarische opleidingscentra (aoc’s) en regionale opleidingscentra (roc’s).

Een Britse rechter heeft het EU Hof gevraagd zich uit te spreken in een zaak van een onderwijsinstelling die een restaurant exploiteert. De instelling verzorgt onderwijs op het gebied van horeca en podiumkunsten. In het restaurant zijn studenten aan de horecaopleiding werkzaam en kunnen studenten podiumkunsten optreden voor (betalend) publiek. Het geschil draait om de vraag of de restaurantexploitatie en de verzorgde optredens zodanig nauw samenhangen met het van btw vrijgestelde onderwijs dat deze nevenactiviteiten daar (ook) onder moeten vallen. De Britse fiscus ontkent deze nauwe samenhang, omdat de studenten geen afnemers zijn van de in het restaurant verstrekte spijzen en dranken noch als publiek genieten van de aldaar verzorgde optredens.

 

___________________________________________________________________________________________________

Volledige update van alle BTW-actualiteiten in 1 dag

Bent u een ambitieuze accountant? Bent u continu op zoek naar tips en actualiteiten op het gebied van BTW? Wilt u geld besparen voor uw klanten? Volg dan de eendaagse cursus BTW actualiteiten en breng direct uw praktijk op een hoger niveau. Meld u direct aan.

________________________________________________________________________________________________ 

Gerelateerde artikelen