Ethiek in de financiële sector: Europees exportproduct?

Ethiek speelt niet alleen in de financiële sector – het zou een kernwaarde van de Unie moeten zijn, ja een exportartikel. Daarbij moet de Robin Cosgrove Prize een handje helpen.

The Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) en het CFA (Chartered Financial Analyst) Institute hebben voor de vijfde keer de Ethics in Finance-Robin Cosgrove Prize conferentie gehouden, dit keer in Brussel bij het Europees Parlement aldaar. De belangrijkste conclusie: er moet een cultuurverandering komen, die ethisch besef, moraal en integriteit hun verdiende plek teruggeven in de financiële sector. Alleen op die manier kunnen we het zo broodnodige vertrouwen herstellen.

Met de keuze voor het EP voor het eerste lustrum van de prijs hebben ACCA en het CFA Institute hun steun willen betuigen aan die zo noodzakelijk geachte cultuurverandering – in het ebsef ook welke cruciale rol de financiële sector speelt bij het herstel van de economie.

Onethisch gedrag, overmatig risico nemen en tekort schietende governance bij financiële instellingen hebben enorm bijgedragen aan het verlies van vertrouwen bij het publiek. Het antwoord kan liggen in strengere regels – maar daarmee verander je niet noodzakelijkerwijs het spel zelf. Daarvoor is meer nodig.

Dr Carol Cosgrove-Sacks, oprichter van de Robin Cosgrove Prize, zegt: ‘Deze award heeft een wereldwijde impact en zorgt voor meer besef van het belang van ethiek bij jongeren die interesse in accounting, banking, verzekeren en aanpalende sectoren hebben.”

www.accaglobal.com

Gerelateerde artikelen