ESMA publiceert nieuwe standaarden voor MiFID II, MAR en CSDR

De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft technische standaarden gepubliceerd voor de herziene Markets in Financial Instruments Directive (MiFID II), de Market Abuse Regulation (MAR) en de Central Securities Depositaries Regulation (CSDR).

Deze standaarden worden nu aan de Europese Commissie voorgelegd, die drie maanden heeft om deze standaarden goed te keuren via de zogenoemde endorsement procedure. Daarna kunnen het Europees Parlement en de Raad nog bezwaar aantekenen tegen de standaarden.

Wat betreft MiFID II worden  de standaarden gegeven voor transparantie (pre- en post-trade transparantie voor zowel equity als non-equity instrumenten), micro-structurele onderwerpen, organisatorische eisen voor trading venues, data publicatie en toegang, transactierapportage, post-trading, commodity derivaten en best execution.

Wat betreft MAR worden de standaarden gegeven voor marktpeilingen (‘market soundings’), de meldplicht marktmisbruik (‘suspicious orders and transactions reporting’), insiderlijsten, beleggingsaanbevelingen en het melden en openbaar maken van managers’ transactions.

Het pakket lagere regelgeving geeft  nadere invulling aan de eisen van MiFID II en MAR voor marktpartijen en toezichthouders. De concept standaarden voor MiFID II en MAR zijn in december 2014 met een consultatiedocument aan de markt voorgelegd. De reacties hierop zijn verwerkt in de nu gepubliceerde standaarden. De AFM heeft binnen ESMA bijgedragen aan het opstellen van de standaarden.

 ESMA readies MiFID II, MAR, and CSDR

(AFM)

Gerelateerde artikelen