ESG en accountancy in 2024
Tekort aan duurzaamheidskennis en -kunde
Ondanks de stijgende vraag naar accountants met kennis van duurzaamheidsrapportages, is er een tekort aan professionals met expertise op deze (cruciale) gebieden zoals CO2-boekhouding, handel in emissierechten, duurzaamheidsrapportages en impactbeoordelingen. Experts verwachten dat deze onbalans een van de belangrijkste uitdagingen gaat vormen voor de accountancysector; accountants kunnen niet voldoen aan de groeiende vraag naar accountancy in de verduurzaming.
Koolstofboekhouding als hoeksteen
Een essentieel aspect van groene vaardigheden voor accountants is de koolstofboekhouding, waarbij de uitstoot van broeikasgassen van een bedrijf wordt gemeten, gevolgd, gerapporteerd, gecontroleerd en gevalideerd. Van accountants wordt verwacht dat ze daaraan bijdragen door expertise te hebben en ontwikkelen in het berekenen van de Co2 footprint van clienten. Hiervoor moeten zij emissiereductiestrategieën kunnen doorgronden en de naleving van rapportagestandaarden waarborgen. Nauwkeurige en transparante informatie over de CO2-boekhouding is daarom van groot belang bij het nemen van geïnformeerde duurzaamheid- en energiebeslissingen van geplande investeringen.
De kritische rol voor accountants
Ook duurzaamheidsrapportage, waarbij de milieu-, sociale en governance (ESG) prestaties van een bedrijf worden gepubliceerd aan belanghebbenden, is een belangrijk aspect waarvoor accountants kennis in huis moeten hebben. Door ervoor te zorgen dat de informatie in deze rapporten nauwkeurig en betrouwbaar is, hebben accountants een essentiële rol bij het integreren van de kaders voor rapportages zodat een een allesomvattend beeld van de duurzaamheidsinspanningen van een bedrijf ontstaat, waarbij financiële en niet-financiële prestaties met elkaar verbonden moeten worden.
[avg-advertorial slug=”verdiep-je-in-duurzaamheid”]
Impactbeoordeling
Accountants kunnen hun bijdrage aan duurzaamheid verder vergroten door deel te nemen aan impactbeoordeling, waarbij de sociale en milieugevolgen van bedrijfsactiviteiten worden geëvalueerd. Dit omvat een uitgebreide analyse van zowel positieve als negatieve effecten op het milieu, de samenleving en belanghebbenden. Grondige impactbeoordelingen stellen accountants in staat organisaties te helpen gebieden voor verbetering te identificeren en strategieën te ontwikkelen om nadelige effecten te verminderen.
Opbouwen van duurzaamheidskennis
Om te voldoen aan de groeiende vraag naar 'groene vaardigheden', moeten accountants een veelzijdige aanpak hanteren voor vaardigheidsontwikkeling:
1. Onderwijs en certificering: Het volgen van aanvullend onderwijs op het gebied van duurzaamheid, milieubewuste accountancy of gerelateerde vakgebieden, samen met certificeringen zoals de Certified Sustainability Accounting Professional (CSAP), kan de geloofwaardigheid vergroten en betrokkenheid bij groene vaardigheden aantonen.
2. Informatie en betrokkenheid: Het is cruciaal om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, klimaatveranderingsbeleid en milieuvoorschriften. Het bijwonen van conferenties, webinars en workshops over groene accountancy en duurzaamheidsrapportage helpt accountants geïnformeerd te blijven.
3. Samenwerking met collega's: Samenwerking tussen disciplines is essentieel. Deelname aan projecten die samenwerking vereisen tussen accountancy, operationele en duurzaamheidsteams zorgt voor een uitgebreider begrip van duurzaamheid binnen een organisatie.
4. Omarmen van technologie: Het benutten van technologie om duurzaamheidsrapportage en gegevensbeheer te stroomlijnen, is essentieel. Het verkennen van softwareoplossingen die milieugegevens kunnen bijhouden en analyseren, rapportage kunnen automatiseren en zorgen voor naleving van duurzaamheidsnormen kan de efficiëntie aanzienlijk verbeteren.
5. Zoeken naar mentorship en begeleiding: Het in contact komen met ervaren professionals op het gebied van duurzaamheid en milieubewuste accountancy biedt waardevolle inzichten. Het zoeken naar mentorschap bij senior accountants die met succes groene vaardigheden hebben geïntegreerd in hun carrières, biedt richting voor aspirant duurzame accountants.
De toekomst van duurzaamheidverslagen door accountancy
De relevantie van groene vaardigheden voor accountants in 2024 kan niet genoeg worden benadrukt. De vraag naar experts op het gebied van carbon accounting, duurzaamheidsrapportage en impactbeoordeling is hoog. Terwijl accountants hun groene vaardigheden opbouwen door middel van onderwijs, informatie vergaren, samenwerken met collega's, technologie omarmen en mentorschap zoeken, positioneren zij zichzelf als onmisbare bijdragers aan de duurzaamheidsinspanningen van hun organisaties. In een tijdperk van toenemende aandacht voor duurzaamheid is de rol van accountants bij het stimuleren van positieve milieuverandering nog nooit zo cruciaal geweest.
Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (onderaan dit artikel).
[avg-advertorial slug=”verdiep-je-in-duurzaamheid”]