ESB en Rabo: Vijfjarige faillissementsgolf piekt in 2027
Het aantal faillissementen stijgt waarschijnlijk door naar een piek van 1.700 tot 1.900 bedrijven per kwartaal in 2027. De stijging komt onder meer door de hoge inflatie, achterblijvende groei, hoge rentes en terugbetaling van coronaschuld. Pas over vijf jaar zal er weer een daling optreden.
- De naderende faillissementsgolf zal duren tot 2029
- Dat is niet raar omdat er veel meer bedrijven zijn gekomen
- Meer faillissementen betekenen dat er meer arbeid en kapitaal voor gezonde bedrijven komt
- De productiviteit kan daardoor eindelijk weer gaan stijgen
Dat hebben economen van ESB en Rabo becijferd. Ze schrijven er meteen bij dat de faillissementsgolf allerminst zorgelijk is. Die duwt ook niet-levensvatbare bedrijven uit de markt, wat ruimte biedt aan succesvollere ondernemingen, aldus de economen.
Vreemd genoeg heeft de grote stijging van de lonen geen significant effect op de ontwikkeling van het aantal faillissementen, vervolgen de economen. Ze verklaren dit uit het feit dat bedrijven hogere loonkosten, voor zover mogelijk, doorberekenen aan de consument. “Waardoor het effect hiervan vooral wordt opgepikt door de inflatievariabele.”
(tekst loopt door onder het blok)
Om meerdere redenen vinden de economen de faillissementsgolf allerminst zorgelijk. Allereerst blijft het faillissementsratio laag: het aantal faillissementen ten opzichte van het aantal bedrijven. Dit komt door de enorme groei van het aantal bedrijven. Waren er rond 2010 nog 1,2 miljoen bedrijven, nu zijn het er 2,3 miljoen. Hoe meer bedrijven er zijn, hoe meer er ook failliet zullen gaan.
Het andere lichtpunt in de faillissementsgolf is het omvallen van de zogenaamde zombiebedrijven: ondernemingen met een minimale economische waarde. Die zijn sinds 2013 overeind gebleven. Zodra die omvallen, komt er meer ruimte, arbeid en kapitaal beschikbaar voor gezonde bedrijven. Daardoor zou ook de al jaren tanende productiviteit weer kunnen stijgen.