Ervaren accountants UK willen niet naar een klein kantoor

Waakhond FRC brengt gebrekkige concurrentiekracht in kaart.

De accountancywaakhond FRC (Financial Reporting Council) heeft opnieuw onderzoek gedaan naar obstakels voor kleinere accountantskantoren die de concurrentie willen aangaan op de Britse accountantsmarkt. Het grootste knelpunt is het aantrekken en behouden van personeel.

Dat heeft mede te maken met de hoge kosten voor het opleiden van nieuw personeel, het onvermogen om ervaren talent aan te trekken, gebrekkige belangstelling voor het vak en te weinig zicht op wat er voor nodig is om wettelijke controles uit te voeren.

Het is de zoveelste poging van de waakhond om de concurrentie in de Britse accountancy aan te wakkeren. Die wordt vooral gedomineerd door de Big Four, zo is de klacht in het Verenigd Koninkrijk. Kleinere kantoren komen er amper aan te pas waar het de controle van grote bedrijven betreft.

Dit staat haaks op de intenties van de FRC om van de accountancy een levendige en veerkrachtige sector te maken. “De accountancy speelt een fundamentele rol bij het handhaven van vertrouwen en transparantie in de financiële verslaggeving”, aldus Sir Jon Thompson, Chief Executive van de FRC. “Door te begrijpen wat de concurrentie beperkt, kunnen we de voorwaarden cultiveren voor een grotere keuze aan accountants.”

Kleine kantoren zitten ook in de mangel van de lucratieve adviesdiensten waar de grote kantoren goede sier mee maken. In consultancy valt veel meer te verdienen en dat is waarom grote kantoren daar steeds meer de nadruk op leggen. Daarmee lokken ze personeel weg bij de kleinere kantoren.

Daarnaast worstelen kleine accountantskantoren ook met de complexe regelgeving van de accountancy. De combinatie met het grote risico van aansprakelijkheid maakt het voor kleinere kantoren nog moeilijker om de concurrentie met de Big Four aan te gaan.

 

Gerelateerde artikelen