Ernst & Young aangeklaagd om boekhouding Wirecard

Accountants- en adviesbureau Ernst & Young (EY) is in Duitsland aangeklaagd.

In de aanklacht staat dat EY een miljard euro onjuist heeft geboekt op de rekeningen van de Duitse betalingsverwerker Wirecard, dat al een tijd verwikkeld is in een boekhoudcrisis. 

Dat vertelt een advocaat die particuliere investeerders in dat bedrijf vertegenwoordigt. De aanklacht komt een paar dagen na invallen bij Wirecard.

Rond het bedrijf Wirecard ontstond vorig jaar een grote controverse door een reeks publicaties in de Britse zakenkrant Financial Times over vermeend gerommel met de boekhouding.

De krant stelde dat Wirecard omzet- en winstcijfers zou opblazen. Concreet ging het om 34 klanten bij een partner in Dubai die in 2016 en 2017 goed zouden zijn geweest voor miljarden aan inkomsten. De krant onderzocht de klanten en kwam tot de conclusie dat een groot deel geen relatie heeft met Wirecard, of niet meer bestaat. Na publicatie ging het aandeel meer dan twintig procent omlaag.

De betaalonderneming stelde dat de krant de documenten verkeerd heeft geïnterpreteerd. De namen hebben geen betrekking op directe relaties met specifieke ondernemingen, maar zijn labels waar honderden andere klanten achter zitten, aldus Wirecard. De onderneming gaf accountantskantoor KPMG de opdracht om onafhankelijk onderzoek te doen naar de beschuldigingen. Op 22 april van dit jaar meldde het fintech-bedrijf dat het KPMG-onderzoek de beschuldigingen van fraude niet ondersteunt. Maar zes dagen later werd bekend dat het accountantskantoor niet over alle juiste data beschikte. De koers van Wirecard zakte naar aanleiding van dit nieuws met 28 procent. 

En met de inval en de beschuldingen aan het adres van EY is de rust nog niet teruggekeerd bij de voormalige Duitse beurslieveling. Met de compliance is nog veel mis, heeft KPMG gezegd in relatie tot het onderzoek. 

Gerelateerde artikelen