EP steunt besluit over illegale staatssteun Ierland-Apple

Eurocommissaris voor mededinging Margrethe Vestager kan op brede steun vanuit het Europees Parlement rekenen voor het besluit om de belastingdeal tussen Ierland en Apple als illegale staatssteun aan te merken, zo bleek tijdens een plenair debat op woensdagmiddag.

Sommige EP-leden uitten stevige kritiek op Apple en de Ierse regering die beroep aantekenden tegen het besluit dat Ierland €13 miljard aan achterstallige belasting en rente moet innen bij Apple. Vestager zei dat iedereen het recht heeft in beroep te gaan, maar dat ze “een robuust besluit hebben genomen”.

De commissaris hield een pleidooi voor meer transparantie voor multinationals. Zo zouden gegevens over aantallen werknemers, behaalde winst, betaalde belastingen en ontvangen subsidies openbaar gemaakt moeten worden.
 
De Commissie becijferde dat de selectieve behandeling van Apple door Ierland heeft geresulteerd in een effectief belastingpercentage over de Europese winst van 1% in 2003, wat vervolgend geleidelijk gedaald is tot 0,005% in 2014.

Dat is illegaal onder Europese staatssteunregels, zo vindt de Commissie, aangezien het Apple een significant voordeel geeft ten opzichte van andere bedrijven die onder dezelfde nationale belastingregels vallen.

De Commissie heeft bepaald dat Ierland nu €13 miljard aan achterstallige belasting, vermeerderd met rente, moet innen. Ierland heeft laten weten hier tegen in beroep te gaan.

Na hoorzittingen met onder andere vertegenwoordigers van Apple, heeft de speciale Commissie die naar aanleiding van de LuxLeaks-affaire onderzoek deed naar belastingafspraken, een lange lijst met aanbevelingen aangenomen die de vennootschapsbelasting in Europa eerlijker en transparanter moeten maken.

Gerelateerde artikelen