Enquête Brexit: een op vier Britse bedrijven doet geen of minder zaken met de EU

De gevolgen van de Brexit zijn ernstiger dan gedacht, aldus een nieuw onderzoek onder 1500 Britse bedrijven.

Veel kleine Britse exporteurs verkopen geen spullen meer aan de Europese Unie vanwege de administratieve rompslomp door de Brexit. Volgens een maandag gepubliceerde enquête van de Britse Federation of Small Businesses (FSB) doet een op de vier ondernemers tijdelijk of in zijn geheel geen zaken meer met EU-landen.

Meer schade dan verwacht
Uit de enquête onder 1500 bedrijven komt naar voren dat 23 procent van de exporteurs de verkoop aan EU-klanten tijdelijk heeft stopgezet. Nog eens 4 procent heeft besloten de verkoop aan het landenblok definitief stop te zetten, nadat de nieuwe handelsregels vanaf begin dit jaar van kracht zijn geworden.

De uitkomsten van de peiling van de FSB maakt nog meer duidelijk dat het vertrek uit de EU nog meer schade toebrengt aan de Britse economie dan verwacht. Zo is de handel beperkt en zijn de kosten gestegen. Uit officiële cijfers blijkt dat de export en import sterk zijn gedaald nadat Groot-Brittannië zich op 31 december uit de interne Europese markt heeft teruggetrokken.

Kleine handelaars overwegen vestiging in EU
"Drie maanden na het einde van de overgangsperiode dreigen permanente en systematische problemen. Wij hoopten dat het kinderziekten zouden zijn," aldus Mike Cherry, voorzitter van de FSB. "Terwijl de grotere bedrijven de middelen hebben om de problemen te overwinnen, hebben de kleinere handelaars het moeilijk en vragen zij zich af of exporteren nog wel de moeite waard is."

De overgrote meerderheid van degenen die zaken doen met Europa is getroffen door vertragingen bij verzending, of ziet de goederenstroom in zijn geheel verloren gaan. Veel bedrijven overwegen een vestiging in een EU-land om hun exportproces te vergemakkelijken.

 

Gerelateerde artikelen