Engeland zet zich schrap voor faillissementsgolf

Britse curatoren bereiden zich voor op een toename van het aantal faillissementen in 2022. Ze denken dat bedrijven massaal in moeilijkheden komen door stijgende kosten, krapte in de toeleveringsketen, personeelstekorten en verdere beperkingen door de pandemie. Het is nog onbekend of de Engelse situatie zich ook in Nederland zal voordoen.

Handelskredietverzekeraar Atradius heeft voorspeld dat het aantal bedrijven in Engeland met betalingsproblemen volgend jaar 33 procent hoger zal zijn dan in 2019. De tekenen dat bedrijven het steeds moeilijker kregen waren al zichtbaar in november, toen de coronasteun verminderde. Het aantal faillissementen in Engeland en Wales bereikte toen het hoogste niveau sinds januari 2019.

De Financial Times citeert een curator van advocatenkantoor Simpson Thacher & Bartlett die spreekt over “buitengewone macro-economische tegenwind waarmee alle sectoren te maken krijgen”. “Of het nu gaat om energie, logistiek, grondstoffen, vracht, lonen – de lijst gaat maar door."

Net als in Nederland daalde het aantal faillissementen nadat Covid-19 vorig jaar voor het eerst toesloeg. Bedrijven bleven overeind dankzij steun van de overheid. Maar deze steun verminderde, ondernemers moesten leningen gaan aflossen en de rente steeg.

“Het is de afgelopen weken drukker geworden en het zal nog drukker worden”, zo haalt de krant het de topman Blair Nimmo van Interpath Advisory, een herstructureringsadviesbureau dat tot voor kort onderdeel was van KPMG.

Toch zal het aantal faillissementen geen records gaan breken, denkt Nimmo. Betalingsproblemen leiden nog niet altijd tot faillissementen, daarvoor is er nog teveel goedkope financiering te vinden. 

Gerelateerde artikelen