Energieprestaties – de nieuwe EBITDA?

Waar banken, beurzen en financiële toezichthouders financiële transparantie eisen, wordt eerlijke en betrouwbare rapportage over milieuprestaties steeds belangrijker. De CO2-voetafdruk kan wel eens net zo belangrijk worden als uw ebitda-score.

Integrated reporting is de nieuwe methode van verslaglegging, waarbij de strategie, governance en de financiële prestaties van een onderneming gekoppeld worden aan de sociale, duurzame en economische context waarin zij opereert. Het doel is investeerders en andere belanghebbenden beter inzicht te geven in de wijze waarop de onderneming haar strategie uitvoert en wat de impact daarvan is op de maatschappij. Patrick d’Humières, van het Franse Institut RSE (Engelstalige site http://www.institutrse.com/en/presentation-of-institut-rse-management.html) dat in dat land Integrated Reporting promoot, publiceerde vorige week een interessant artikel over het belang van (meten van en rapporteren over) hoe effectief de organisatie omgaat met energie, zeker met het oog op de inmiddels welhaast onomstreden klimaatveranderingen en de eindigheid van fossiele energiebronnen. Volgens hem is het risico van klimaat verandering voor bedrijven groter nog dan voor nationale overheden – die in wezen niet veel meer doen dan milieulasten tegen betaling overdragen aan minder ontwikkelde landen. Maar het zijn juist lagere overheden die via belastingmaatregelen en prestatie-eisen ondernemingen (zullen gaan) dwingen om minder schade aan het milieu te veroorzaken – denk aan Chinese steden en hun strijd tegen de luchtvervuiling.

Daarnaast zullen ook investeerders en andere maatschappelijke stakeholders steeds meer transparantie gaan eisen over de milieuprestaties van de onderneming.

www.finyear.com

Gerelateerde artikelen