En weer schikken grootbanken om vervolging te voorkomen
Barclays Plc en Credit Suisse Group AG betalen weer ruim $150 miljoen opdat zij niet veroordeeld worden voor het misleiden van investeerders die via hen aandelen kochten en verkochten.
Barclays schikt voor $70 miljoen, eerlijk te delen door het OM van New York en de SEC. Het gaat om de hoogste ‘boete’ ooit voor een ‘dark pool’ https://nl.wikipedia.org/wiki/Dark_pool operator, zegt de SEC . Credit Suisse dokt $84,3 miljoen, waarvan $54,3 miljoen naar de SEC vloeit.
De beschuldiging luidde dat beide banken hun in aandelen handelende klanten misleidden over de manier waarop in hun dark pool gehandeld werd. “Dark pool” handel is een methode waarmee marktdeelnemers grote pakketten aandelen verhandelen ( vaak via high frequency trading) zonder dat dit de prijs beïnvloedt. Credit Suisse bijvoorbeeld ontkende tegenover klanten categorisch dat zij al hun orders per definitie en automatisch doorstuurde naar haar eigen dark pool – hetgeen wel degelijk gebeurde. Daarmee liepen die klanten een gerede kans om het slachtoffer te worden van “predatory high-frequency traders”, zo stelt de SEC. “Wij blijven strijd voeren tegen dergelijke lieden die misbruik maken van het systeem, en tegen de toezichthouders die dat oogluikend toestaan.”
Barclays erkende dezelfde fout gemaakt te hebben en beloofde dat een onafhankelijke externe auditor de praktijken van hun dark pool diensten zou doorlichten.
Credit Suisse heeft in het kader van deze schikking bekend noch ontkend, dat het iets illegaals deed. “We are pleased to have resolved these matters with the SEC and the New York attorney general,” zegt de woordvoerster van de bank.
Dark pools ontstonden in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Inmiddels lijkt 20% van de dagelijkse handel op Wall Street via die systemen te verlopen – die vaak in een seconde honderden transacties verwerken op basis van minieme koersschommelingen, een vorm van aandelenhandel waar geen menselijke handelaar tegenop kan.