Eindelijk toezicht op accountants Oekraïne?

In Oekraïne krijgen accountantskantoren die de boeken van financiële instellingen controleren te maken met strengere wet- en regelgeving. En dat is maar goed ook, want in 2014-15 gingen 63 banken in het land over de kop, terwijl in slechts vijf gevallen accountants een waarschuwing afgaven.

Dit kostte het depositie garantiefonds van de staat bijna $3 miljard, zo meldt de KyivPost.

De centrale bank van Oekraïne gaat nu de eisen aanscherpen waar accountants die banken controleren aan moeten voldoen. Zo moeten accountantskantoren gaan aantonen dat hun medewerkers zich houden aan internationale standaarden van financiële verslaggeving.

Tot nu is er eigenlijk geen sprake van onafhankelijk toezicht op accountants in Oekraïne. Maar daar komt binnenkort wellicht verandering in. Het Oekraïense ministerie van Financiën, gesteund door de EU, wil een auditing toezichthouder in het leven roepen: de onafhankelijke Public Audit Oversight Body.

Dat toezichtorgaan kan met aanbevelingen komen voor de Audit Chamber of Ukraine en de accountants van de grootste kantoren. Bij deze toezichthouder komen specialisten in dienst die minstens drie jaar niet betrokken zijn geweest bij de accountancybranche en die geen banden hebben met accountantskantoren. De accountancyfirma’s die gecontroleerd gaan worden, draaien op voor de (personeels)kosten van de nieuwe toezichthouder.

Gerelateerde artikelen